Joegoslavië (voormalig)

De Balkan was altijd al licht ontvlambaar. Partizanenleider Tito wist de etnische smeltkroes lange tijd bijeen te houden, tot na zijn overlijden in 1980 spanningen tussen de volken opliepen en in 1991 culmineerden in de (tweede) Balkanoorlog. Een van de dieptepunten in dat conflict, ook voor Nederland, is en blijft de val van Srebrenica in 1995 en de massamoord op Bosnische moslims. De wederopbouw verloopt nog altijd moeizaam.

dossier Srebrenica: interactive, documentaire en onderzoeksjournalistiek (Argos)

In 1995 viel de moslimenclave Srebrenica en tot op de dag van vandaag doet de vpro onderzoek naar de vraag of dit drama voorkomen had kunnen worden. Een overzicht van oud en nieuw vpro-materiaal rondom de grootste genocide uit de Europese geschiedenis sinds de Tweede Wereldoorlog. Nieuw is een heel bijzondere interactive die je meeneemt terug in die tijd.
 

Diogenes: E70, de weg van broederschap en eenheid

Een jaar na het officieel eindigen van de Balkanoorlog maakt Lex Runderkamp voor buitenlandrubriek Diogenes een documentaire over de E70, een snelweg die ook wel de Weg van Broederschap en Eenheid wordt genoemd. Deze, in de jaren zestig door Tito aangelegde weg in voormalig Joegoslavië, loopt van Ljubljana (Slovenië), door Kroatië, langs Bosnië-Herzegovina, via Servië naar Skopje (Macedonië). Diogenes spreekt met betrokkenen, zoals een van de oud-wegwerkers die de route aanlegden en met passanten. Vooral de ontmoeting in Bosnië tussen leden van een verscheurde familie die elkaar na jaren weer zien, is aangrijpend.

Transit: Belgrado

Jongeren die in Nederland wonen maar in het buitenland geboren zijn, nemen je in het buitenlandprogramma Transit (1987-1990) mee naar hun geboorteplaats. Deze aflevering over Belgrado is een paar jaar voor de Joegoslavische burgeroorlog opgenomen en gaat over vrijwilligerswerk om eenheid en broederschap te bevorderen, naar Tito's communistische devies. Jongeren uit heel Joegoslavië werken op de locatie samen om een eeuwenoud fort tot uitgaansgelegenheid om te bouwen.