Rusland

Met de inname van de Krim heeft de Russische president Vladimir Poetin de Koude Oorlog nieuw leven ingeblazen. De VPRO berichtte over het ongekende succes van Poetin, zijn vijanden, de erfenis van de Sovjet Unie en over de literatuur van Tsjechov.

van Moskou tot Magadan en Moermansk

Vox populi (stem des volks) heet het spontaan aanspreken van mensen op straat, die vrijuit hun mening mogen geven. Meestal komt er niet veel uit, maar Jelle Brandt Corstius weet als geen ander wie hij eruit moet pikken. Kijk naar een ontroerend gesprek met een gepensioneerde arts en hoe de ontdekking van olie in dit Siberische stadje het leven in Rusland zo anders maakte.

Jelle maakte voor de VPRO twee reisseries vanuit Rusland, van Moskou tot Magadan (zeven afleveringen, 2009) en van Moskou tot Moermansk (acht afleveringen, 2012) en bezwoer toen het land met rust te laten. En toen was er de Krim. In 2015 trok Jelle er daarom opnieuw uit en reisde langs de grenzen van Rusland, in Grensland (acht afleveringen).

Buitenhof: historicus figes over succes Poetin

De Britse historicus Orlando Figes is al jaren gefascineerd door Rusland. Kern van zijn werk is de geschiedenis van de Russische revolutie – nu honderd jaar oud (en begonnen in Oekraïne!). In twintig minuten krijg je een soort college over waarom Oekraïne zo'n speciale status heeft voor Rusland, en waarom de Russen Poetin zo op handen dragen. Meest boeiende stuk: Poetin ziet de val van de Sovjet-Unie als een catastrofe. De rebellen in Oekraïne vechten nu voor herstel van die oude Unie, zegt Figes. Hij geeft tips hoe wij de Russen moeten tegemoet treden. Enfin, luister en kijk zelf maar.

2Doc: In the Wake of Stalin

In Buitenhof kwam aan bod dat Poetin de Russen weer heeft geleerd trots te zijn op hun geschiedenis, zelfs op die momenten die door schaamte en trauma diep weggestopt waren; zoals de periode onder Jozelf Stalin. De Russen zien hem nu als held, en niet (meer) als crimineel of massamoordenaar. In de documentaire In the Wake of Stalin zie je waarom.

vpro dorst: hoe val je succesvol Rusland binnen?

Hoe val je Rusland binnen? Een absurd idee, maar hoogleraar Russische politiek en geschiedenis Hans van Koningsbrugge doet een poging. Dit 5 minuten durende vlot vertelde lesje is gemaakt door makers van Dorst; het audiovisuele lab van de VPRO, waarbinnen jonge talentvolle makers volop kunnen experimenteren.

Nooit Meer Slapen over Anton Tsjechov

Wil je Rusland begrijpen dan moet je Russische literatuur lezen, kreeg Michiel Krielaars te horen van een hoogleraar. VPRO 'er Maarten Westerveen praat met NRC-journalist, oud-correspondent en schrijver Krielaars. Hij reisde de beroemde schrijver Anton Tsjechov achterna door Rusland en tekende die verhalen op in Het brilletje van Tsjechov. Over Russische melancholie, hilariteit (Tsjechov als André van Duin-variant) en nederigheid. Met toevoeging van de vrouw van Krielaars, Hariette Schenk, die als sopraan met accordeonist Henk Meulentbelt Russische romances zingt.

Metropolis TV heeft ook eigen correspondenten in Rusland, namelijk Fedor en Daria.