Spanje

In Spanje staat veel op losse schroeven. Stierenvechten: doorgaan of stoppen? Baskenland en Catalonië onafhankelijk: ja of nee? En: wel of geen koningshuis? Over één ding zijn alle Spanjaarden het eens: Madrid moet snel iets doen aan de vergrijzing op het platteland en de jeugdwerkloosheid. Met 27 procent het hoogste percentage van Europa. De VPRO zocht uit hoe dat kan.

Slag om Brussel: stierenvechten

Al jaren vechten dierenactivisten voor een verbod op het stierenvechten in Spanje. In Catalonië en op de Canarische Eilanden is het al in de ban gedaan. Een poging om het voor heel Spanje te verbieden mislukte toen het parlement in 2013 een wet goedkeurde waardoor stierenvechten nu 'cultureel erfgoed' is. Teun van de Keuken en Roland Duong kijken in deze uitzending toe bij een ouderwets potje stierenvechten. Wist je dat Brussel dit traditionele volksvermaak met miljoenen subsidieert? Mocht je plannen hebben om dit  'symbool van Spaanse cultuur' bij te wonen, kijk dan eerst even hier naar.

Kijk voor meer afleveringen van de Slag om Brussel hier. Teun en Roland zijn verder gegaan met Slag om Europa.

In Europa: 1936 - Spanje

Vraag een Spanjaard een scheidslijn te trekken in de geschiedenis en hij/zij zal het jaar 1936 noemen; het begin van de gruwelijke Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) en de daarop volgende drie decennia van dictatorschap van Franco. De officiële politiek is die periode doodzwijgen, maar dat lukt niet. In In Europa spreekt Geert Mak met Spanjaarden over die roemruchte tijd. De geschiedenis laat zich niet vergeten. Luister en bekijk om ook het Spanje van nu beter te begrijpen.

Bureau Buitenland: Reset Spanje

Waarom is de jeugdwerkloosheid in Spanje zo hoog? En hoe klim je als failliet land weer uit een dal omhoog? VPRO's Katy Sherriff zoekt Spanjaarden op die een oplossing hebben voor de oorzaken van de crisis in hun land, in Reset Spanje. De reportages en het gesprek werden eerder uitgezonden het radioprogramma Bureau Buitenland.