Redmond O'Hanlon reist opnieuw de wereld rond in de voetsporen van zijn helden. In de eerste twee delen is dat de schatrijke en piepjonge aristocrate Alexandrine Tinne uit Den Haag. Zij besloot met haar moeder in de tweede helft van de 19e eeuw naar Sudan af te reizen. Wie van avontuur en natuur houdt zou de reis zo opnieuw kunnen maken. Maar pas op: gevaar ligt - net als toen - op de loer.

Laat je niet afschrikken: de dames Tinne overleefden allebei de reis naar Sudan niet. De moeder overleed aan de gevolgen van malaria en Alexandrine door zwaardsteken van een Toeareg. Inmiddels zijn er voldoende medicijnen tegen malaria en anders dan toen is het land nu in tweëen opgesplitst: het noorden heet Sudan en het zuiden Zuid-Sudan.

De decennia durende burgeroorlog is inmiddels voorbij, maar toch zijn er nog steeds grensconflicten en strijden stammen nog steeds met elkaar. Onrustig is het in Darfur, Abyei en Noord- en Zuid-Kordofan. Wie die gebieden omzeilt kan genieten van de Nijl, de vele wild- en vogelparken en de inheemse cultuur. Eigenlijk niet zo heel anders als de dames Tinne deden.

Ellen van Dalen van Grenzeloos overweegt naar Sudan te gaan en liet zich voorlichten. Luister naar de reportage met tips and tricks voor je ultieme reis naar Sudan! 

Reisgids Bradt's South Sudan Travel Guide

'In Zuid-Sudan zijn ze een beetje paranoia', schrijven Sophie en Max Lovell-Hoare in de laatste Bradt Travel Guide over het nieuwe land. In een interview met het Amerikaanse radiostation NPR zijn ze lovend over Zuid Sudan. Nog niet verpest door hordes toeristen, gezegend met een rijke cultuur, ongerepte natuur ('je hebt een heel natuurpark voor je alleen') en in onze wintermaanden is de temperatuur er heerlijk.

De schrijfster roemt de bevolking om hun gastvrijheid. Wel zegt ze: 'Jij bent onder de indruk van de hordes duizende antilopes, de Sudanezen zijn onder de indruk van jou. Sinds de burgeroorlog hebben ze weinig buitenlanders gezien.' Over de risico's van reizen; 'vermijd de grens tussen noord en zuid (een veertig kilometer lange lijn). Er blijft dan nog genoeg over om te ontdekken.

Sudan City Trail Guide to North and South Sudan

Dit is het eerste praktische reishandboek voor Noord- én Zuid-Sudan, speciaal ook voor wie daar gaat werken. Met paragraaf over duiken met haaien in de Rode Zee. In de reiswinkel Pied-a-terre in Amsterdam zijn bijvoorbeeld stadskaarten te koop van de stad Juba (1:10.000) en een scala aan andere kaarten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadvies over welke gebieden er te gevaarlijk zijn in (zuid) Sudan.

November 2014 reis: De dames Tinne achterna

Reizigster Arita Baaijens reist in deel 1 &2 van O'Hanlons helden mee met de VPRO. Ze leert Redmond een kameel berijden en voert met hem terug in de tijd van de Tinnes.

In november 2014 organiseert Arita Baaijens een reis in de voetsporen van de dames Tinne. Van haar website:

'Haal de hutkoffer van zolder en blaas het stof van de geërfde camera met glasplaten. We trekken zo'n 9 dagen door de woestijn, geheel in de geest van de puissant rijke en excentrieke Alexandrine.

Dineren bij het zachte schijnsel van houtvuur of olielamp. Voor wie wil, elke avond een verhaal over Alexandrine, haar korte leven, de reizen die ze maakte en het fatale einde. Uiteraard uitstapjes naar ontdekkingsreizigers die zij onderweg ontmoette, zoals Gerhard Rohlfs en Gustav Nachtigal. We lopen of rijden dagelijks dan ook zo'n 5 uur. Veel ruimte om van de stilte en het afwisselende landschap te genieten.'

voor meer informatie: aritabaaijens.nl 

O'Hanlons Helden - Haagsche dames in Afrika, deel 1 & 2
1 & 8 december, Ned. 2, 20:25 uur