Dagelijks verse berichten uit de hele wereld. Deze keer: vliegtuig Amsterdam neergestort boven Oekraïne, ecocultures in Brazilië, jood protesteert voor Palestijnse zaak, de godfather van de online jihad, de brief van Van Agt aan Rutte, en waterplasfoto's in Congo.

Vliegtuig uit Amsterdam neergestort boven Oekraïne

Boven Oekraïne is een passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines neergestort. Dat gebeurde dicht bij de Russische grens. Het nieuws werd eerst gemeld door persbureau Interfax. Het toestel zou in de buurt van Donetsk zijn neergestort. Aan boord zouden 280 passagiers en 15 bemanningsleden zijn geweest. Ook zat er een aantal Nederlanders aan boord.

 

 

Is Babar Ahmad de godfather van de internetjihad?

Hij was het meesterbrein achter het ronselen van jonge jihadstrijders via internet: Babar Ahmad. Of was hij dat wel? De Britse, van oorsprong Pakistaanse, Ahmad werd deze week door een Amerikaanse rechter veroordeeld voor het - voonamelijk online - ondersteunen van terrorisme, maar pleitte hem vrij voor het steunen van Al Qaida. Omdat het bewijs tegen hem flinterdun is, komt hij waarschijnlijk weer binnen een jaar vrij. Maar wie is Babar Ahmad, en waarom zien zoveel mensen hem als het zoveelste onschuldige slachtoffer van de war on terror? De BBC sprak kennissen van Ahmad, en die stellen dat hij kan worden ingezet als troefkaart in de moslimradicalisering.

Waterspiegelreflexcamerafotografie. In congo.

Het is eerder gedaan, onder meer door onze eigen Bert Haanstra, maar geeft absoluut een verfrissende blik op de werkelijkheid. De Congolese straatfotograaf Kiripi Katembo maakt foto's van alledaagse scènes via plassen op straat. De omgekeerde wereld dus, met ruimte voor engagement en artistieke compositie. Het verrassende: wat is de wereld door alle drek en afval heen toch mooi!

Boze brief, boze jood

De UNRWA, United Nations Relief and Works Agency, vond gisteren 20 raketten in een van zijn leegstaande scholen in de Gazastrook. En veroordeelt degene die dat gedaan heeft in deze brief. Ook uit Israël komt onderstaand filmpje, dat opgedoken is op het internet. Een jonge Amerikaanse jood protesteert openlijk in Jeruzalem voor de Palestijnse zaak, en wordt vervolgens op nogal brute manier afgevoerd door de Israëlische politie. Let vooral op de reacties van de omstanders. De herkomst van de video is onbekend.

Beste Mark,

Oud-premier Dries van Agt oogst veel bijval voor zijn zeer venijnige open brief naar Mark Rutte, over diens houding tegenover de oorlog in Gaza en de uitlatingen die Rutte afgelopen vrijdag deed op televisie. Van Agt zet zich vaker in voor de Palestijnse zaak, maar niet eerder zo direct aan het adres van een opvolger: "achter-achterkleinzoon in het ambt van Eerste Minister". De RVD heeft inmiddels laten weten dat premier Rutte met een antwoord komt.

'Brazilië heeft ecocultures nodig'

Nu het WK voorbij is, kan Brazilië zich opmaken voor het volgende feestje: de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Niet nadat er gestemd is natuurlijk, op 5 oktober. Met de recente protesten in het achterhoofd is het de vraag welke kant het dubbeltje op valt. De kloof tussen arm en rijk zal toenemen, overigens niet alleen in de BRIC-landen. The Conversation gelooft dat grote evenementen deze situatie niet kunnen verbeteren, maar pleit voor een nieuwe Braziliaanse aanpak, die niet ten koste gaat van de natuurlijke bronnen. Hoe ziet deze toekomst vol ecocultures er dan uit?