Verenigd Koninkrijk/Frankrijk 1965. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Jeanne Moreau, Ettore Manni, Frank Skinner, Umberto Orsini en Jacques Monod.

VPRO Cinema

Moreau speelt met verve de seksueel gefrustreerde dorpsonderwijzeres in de Corr[KA2]eze, een bergachtige streek in het zuid-westen van het Franse Massif Central. Italiaanse houthakkers komen seizoensarbeid verrichten, w.o. de mooie Manni. De onderwijzeres sticht brand, en de verdenking onder de xenofobe boeren valt op de houthakkers. Manni moet vluchten en wordt door Moreau welwillend naar binnen geloodst; zij bezorgen elkaar de allermooiste nacht van hun leven, maar `s ochtends roept het kreng niet alleen moord en brand, maar ook nog verkrachting. De boeren doden Manni en de vermoorde onschuld verlaat met alle eer het dorp. Een wat merkwaardige film over latente vreemdelingenhaat naar een boek van Jean Genet (die ook het scenario schreef), die daarmee ook zijn (eigen) vrouwenhaat tot uitdrukking bracht. Niet naar ieders smaak, maar wel een ironische film die je aan het denken zet. David Watkins deed het camerawerk.

credits

Regie:
Tony Richardson
Cast:
Jeanne Moreau, Ettore Manni, Frank Skinner, Umberto Orsini, Jacques Monod, Jane Baretta, Denise Peron, Georges Douking, Rosine Luguet, Gabriel Gobin, Pierre Collet, Jean Gras, Georges Aubert, Antoine Marin, Keith Skinner
Scenario:
Marguerite Duras, Jean Genet
Productie:
Oscar Lewenstein
Camera:
David Watkin
Jaar:
1965
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Sociaal drama, Tragedie
Landen:
Verenigd Koninkrijk, Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

Mademoiselle (1965) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken