SIGNATUUR VPRO 2DOC (INTERNATIONALE) COPRODUCTIES:
Eigenzinnig, vrijzinnig, urgent en relevant in onderwerp, toon, vorm en makerschap.

VPRO Documentaires zoeken letterlijk en figuurlijk de grenzen op en willen de wereld zowel duiden, tonen als laten ervaren. De films werpen een nieuw perspectief op Nederland en de wereld en bieden nuance en verdieping in het maatschappelijk debat.
We gaan daarbij uit van de visie of fascinatie van de maker en niet zozeer van een onderwerp. Het zijn filmische verhalen gemonteerd in het ritme van televisie. In scenes verteld en in vorm meer meebelevend dan beschouwend of reflecterend van aanpak. Onze documentaires gaan in première op festivals als IDFA, Sundance, Berlijn, SXSW, Toronto en winnen wereldwijd prestigieuze prijzen als Prix Europa, Prix Italia, The Peabody, Bafta en worden genomineerd voor de Oscars.
 
De VPRO heeft met haar documentairebeleid 5 specifieke ambities:
1.    Agendazettende impactfilms, voor prime time, met een meer journalistieke aanpak.
Met makers als Sunny Bergman (Zwart als roet en Wit is ook een kleur over hedendaags racisme), Hans Pool (De jacht op de match over of we wel of niet ons DNA moeten afstaan), Geertjan Lassche (Brommers kiek’n over de plattelandsjeugd in Oost-Nederland), Maasja Ooms (Alicia over een meisje van 12 jaar dat opgroeit in kindertehuizen en jaren wacht op een plekje in een pleeggezin)
2.    Ontwikkelen van een nieuw genre filmische documentaire series.
Met als inspirerend voorbeeld de Amerikaanse serie O.J - Made in America
3.    Ruimte voor Nederlands auteurschap, vorm, experiment en innovatie in vertelvormen.
Met makers als Ester Gould (A Strange Love Affair with Ego), Renzo Martens (Enjoy Poverty en Het Gentrificatie Project),Barbara Visser (The End of Fear)en Bregtje van der Haak (Ubiquity).
4.    Stimuleren van de ontwikkeling van Nederlands talent.
Eerste of tweede lange films van jonge makers, zoals Guido Hendrikx (Stranger in Paradise, openingsfilm IDFA 2016) en Morgan Knibbe (Those Who Feel The Fire Burning)
5.    Partner zijn in internationale festivalfilms, prestigieus en vaak prijswinnend.
Met films als The Queen of Versailles, Armadillo, Sour Grapes, Vivan las Antipodas, Kings of Pastry, The Cleaners.
 
Het 2Doc-slot wordt gedeeld met andere omroepen, die allen een eigen signatuur hebben.2Doc wordt vanaf 2018 uitgezonden op maandag (20.25/21.00 uur), woensdag (23.00 uur) en donderdag (00.00 uur) op NPO 2. NB Vanaf april 2018 is er geen dinsdagslot meer. Hierdoor moeten alle omroepen samen een volumevermindering van een kwart doorvoeren, wat betekent dat we allemaal nog strengere keuzes moeten maken.

 

Hoofd Documentaire / Eindredactie: Barbara Truyen

Eindredacteur: Hans Simonse
Senior Producer: Brigit Dopheide

Senior redacteur / eindredacteur jong talent: Petra Vermeulen

Assistent producer: Malou Wagenmaker

Contactgegevens:
VPRO Documentaire, Postbus 11, 1200 JC Hilversum, 035 – 6712102 / e-mailadres docs@vpro.nl
t.a.v. P. Vermeulen: voor vragen, reacties en voorstellen voor 2doc-documentaires (max. één A4)


2 doc VPRO (internationale) aankopen: met de mooiste verhalen uit heel de wereld, waaronder veel prijswinnaars en festival favorieten.

Van verrassende politieke en historische analyses tot ontroerende persoonlijke verhalen. Regelmatig haakt Import aan op de actualiteit met verhalen die een langere adem hebben dan wat in actualiteitenprogramma’s te zien is. Ook programmeren we thematische reeksen, waarbij documentaires die onafhankelijk van elkaar zijn gemaakt, elkaar zo kunnen versterken.

Hoofd Aankoop / Eindredactie: Nathalie Windhorst
Redacteur: Syl van Duyn
Webredactie/Productie: Annemiek d'Herripon/ Denise Neering-McArthur