Nou, dit is het dan. Vijftien jaar door het pittige onderwijs geploeterd om eindelijk op dit moment aan te komen: mijn eerste werkdag.

De uren gaan snel – na een korte introductie en ontmoeting met mijn nieuwe collega’s is het al lunchpauze. Ik ga zitten in de kantine tussen al mijn Nederlandse collega’s en kauw vol onzekerheid op mijn boterham. Vol onzekerheid, omdat ik nog geen flauw idee heb wat werken eigenlijk inhoudt, maar ook omdat ik me moeilijk kan voorstellen dat mijn Nederlandse collega’s hun droge brood met boter echt zo lekker vinden als ze doen blijken.

Mijn telefoon trilt – een paar vrienden whatsappen en vragen hoe het me op mijn eerste dag op werk vergaat. ‘Ja, is leuk hoor, moet nog even wennen! :)’, stuur ik terug.

Maar in plaats van de gebruikelijke ‘spreek je!’, ‘tot snel!’, ‘succes!’ en ‘kusjes XD’ sturen ze me allemaal ‘Werk ze!’. Ik heb nog nooit van dit woord gehoord en blijf vol verwarring achter. Wat betekent het? In hemelsnaam? Is het ‘werk harder’, ‘zo is het werkleven’ of ‘stop met whatsappen en ga door met werken?’.

Ik ga door met werken, maar het woord blijft dwarszitten. Uiteindelijk trek ik een collega aan de mouw. Hij worstelt met het vinden van de juiste woorden. Na een minuut of twee zegt hij ernstig: ‘Het betekent zoiets als sterkte met werk’. 

Guangmian Kung (25) is een Singaporese oud luchtvaarttechnicus met het talent zich in ongewone Nederlandse situaties te werken. Om de drie weken schrijft hij voor Dorst een column in de VPRO Gids.