Animator Aisha wil met haar serie Schroom de beschamende verhalen van anderen op een universele manier vertellen!

Aisha (24) is animator en komt uit Amsterdam. In haar animaties zoekt ze vaak naar ongemakkelijke en pijnlijke verhalen. Ze wil graag haar eigen ongemak delen en dat van anderen onderzoeken. In haar animaties contrasteren de vieze of gênante situaties die ze vertelt met haar cleane stijl.

schroom

Voor de Dorst workshop bedacht ze het idee “Schroom”. In deze korte animatieserie wil Aisha mensen laten vertellen over de momenten uit hun leven waarin schaamte de hoofdrol speelde. In Schroom zal een podium geboden worden voor dingen die mensen nooit aan anderen vertellen, omdat ze misschien bang zijn dat er niemand anders is die zo doet of denkt als zij.

Op de vraag waarom ze dit verhaal wilt vertellen antwoord Aisha: "Ik ben gefascineerd door schaamte, waarschijnlijk omdat ik er zelf veel last van heb. Schaamte kan groot zijn, maar ook in kleine dingen zitten. Als voorbeeld neem ik mezelf: Soms als ik op de fiets zit en per ongeluk een verkeerde afslag neem, fiets ik toch door omdat ik niet wil dat iemand mijn vergissing opmerkt. Natuurlijk kan het niemand iets schelen of ik goed of fout fiets. Toch laat ik me er zo door beïnvloeden dat ik willens en wetens een kilometer de verkeerde kant op rijd, tot ik een moment vind waarin ik ongemerkt om kan draaien. Ik vind het absurde van zulke handelingen mooi en grappig en vraag me af of dit herkenbaar is en of er anderen zijn met soortgelijke verhalen. Ik vind het belangrijk om bewust te worden van elkaars menselijkheid en ben van mening dat het delen van ongemakkelijke dingen een band schept."

Omdat ze de verhalen zal animeren kan de verteller anoniem blijven. De animaties zullen het verhaal versterken. Op deze manier hoopt Aisha dat ze de momenten waarop mensen zich schamen op een universele en humoristische manier kan portretteren. De kijker zal zich hopelijk herkennen in sommige verhalen en zich gerust gesteld voelen. Met Schroom hoopt Aisha op een luchtige en grappige manier de ruimte te kunnen bieden voor kijkers hun eigen emoties te relativeren. 
 

EERDER WERK AISHA