Hoe zorg je als maker dat je idee ook echt gemaakt wordt? Welke mogelijkheden of ‘maakroutes’ bestaan er allemaal binnen de VPRO? Welke vormen en kanalen bestaan er? En welk idee past er bij welke plek? Hoe vinden nieuwe makers de weg naar de VPRO? VPRO Dorst heeft als antwoord op deze vraag een nieuw traject ontwikkeld: Dorstlessers!

nieuw in 2023

Dorstlessers is een leer-maaktraject van 10 weken, waarbij 6 nieuwe makers nieuwe media gaan bedenken én maken, in samenwerking met verschillende maakroutes binnen de VPRO. De makers mogen bijvoorbeeld een idee ontwikkelen voor VPRO Dorst, VPRO 3voor12, VPRO online, VPRO Medialab en de VPRO Gids. Zo maken de makers bijvoorbeeld kennis met veel verschillende VPRO’ers en leren ze alles over het ontwikkelen van een plan. Daarnaast mogen ze experimenteren met ideeën, vormen en onderwerpen en krijgen ze inzicht in de maakprocessen bij een omroep. Dit doen ze allemaal onder begeleiding van VPRO Dorst en andere experts van de VPRO. 

Dorstlessers is een beginpunt; een plek om als maker je eerste stappen te zetten binnen de VPRO en vanuit daar door te groeien binnen de omroep. We focussen ons tijdens het traject voornamelijk op ideeën voor de online omgeving; een wereld die bij de omroep nog nieuw is en waar juist veel ruimte is voor nieuwe verhalen en ideeën. Aan het eind van het traject presenteren de makers hun ideeën en experimenten, met de mogelijkheid om dit na Dorstlessers door te ontwikkelen binnen de VPRO! 

Dorstlessers is bedoeld voor beginnende makers die zich graag willen ontwikkelen binnen de media. We maken specifiek ruimte voor autodidacte makers, interdisciplinaire makers en makers uit gemarginaliseerde groepen. We zoeken nieuwsgierige, creatieve makers met een originele visie die vooral heel veel willen maken. 

Volg de huidige editie dorstlessers vanaf oktober op onze Instagram: @vprodorst 

Ben je een maker? Klik op bovenstaande button voor meer informatie.

Productie/Regie/Camera/Edit
Giani Kasanmonadi
Ranger
Mandy Emadi
Voice-over
Tedy Amenyeku