Dorstlessers is een nieuw project van VPRO Dorst waarbij nieuwe, autodidacte makers samenwerken om creatieve online producties te maken. Het is een maaktraject dat we om het jaar organiseren. De volgende Dorstlessers trajecten starten weer in 2025.

de aanmeldingen zijn gesloten

Het is 2023 en je bent tussen de 18-35 jaar oud; de wereld gaat naar de klote, er is geen zicht op een leefbare toekomst, de politiek loopt over ons heen en volgens oudere generaties zijn we verwend. Lekker dan. Maar we kunnen iets doen. En dat begint met het delen van ons verhaal. 

Wat maakt jou boos, verdrietig, of blij? Misschien wil je iets vertellen over mentale gezondheid, de woningnood of de klimaatcrisis. Of juist over het nachtleven, de liefde of de digitale wereld. We hebben genoeg te melden en er zijn veel perspectieven die meer ruimte verdienen. We mogen er boos om zijn, maar we kunnen ook iets van ons laten horen en mooie verhalen maken die anderen kunnen inspireren of raken. Met humor, creativiteit en een kritische blik. 

Wil je meer weten over hoe en waar je je ideeën kunt realiseren? Heb je meerdere creatieve talenten maar gaat je hart sneller kloppen van audio-visuele projecten? Wil je de stem van onze generatie laten horen? Wil je je graag ontwikkelen als maker binnen de media? Lijkt het je een leuke uitdaging om verhalen te bedenken die zijn gemaakt voor online omgevingen? Dan is ons nieuwe traject Dorstlessers misschien wel iets voor jou! Wil je meedoen? De volgende trajecten startten weer in 2025. Meld je aan voor het makersbestand om hiervan op de hoogte gehouden te worden. 

Heb je nog vragen of twijfels? Lees onderdaan de FAQ of neem contact met ons op.

hoe ziet het traject er uit?

  • • stap 1: kennis maken met de VPRO en de verschillende maakroutes

    Je maakt kennis met de redactie van Dorst, de (programma’s van de) VPRO, de NPO, verschillende experts uit het werkveld.Je leert over de verschillende ‘routes’ die er zijn binnen de VPRO om een plan te realiseren of een plek te krijgen als maker binnen een redactie. En hoewel er vaak meer makers zijn met interessante ideeën dan plek, helpen wij je zo goed mogelijk op weg.. Zo heb je ook na het traject veel meer inzicht in wat er voor jou mogelijk is!

  • • stap 2: workshops, ideeën bedenken en samenwerken

    We helpen je op weg met workshops van verschillende experts over idee-ontwikkeling, research doen en plannen schrijven. Je bedenkt samen met je groepsgenoten ideeën voor de maakroutes. Het is aan jullie makers om te kiezen welke van de maakroutes jullie energie geeft en waar jullie je stem willen laten horen. Iedere maker heeft een andere opleiding, expertise en neemt verschillende ervaringen met zich mee. Zo sta je er niet alleen voor als je het even niet meer weet en leer je je mede-Dorstlessers goed kennen.

  • • stap 3: het idee uitproberen: maken, vallen en weer opstaan

    Je gaat met je team op pad om uit te proberen wat je hebt bedacht. Hierbij staat experimenteren centraal. Door je ideeën gelijk uit te proberen, moet je keuzes maken en ontdek je sneller of iets wel of niet werkt. Dit helpt bij het filteren van ideeën en het komen tot de kern van je verhaal.

  • • stap 4: uitwerken, draaien en monteren van uiteindelijke productie

    Na de experimenten krijg je begeleiding van experts om je ideeën te verscherpen en op te schrijven. Je ontvangt advies over waar je je de rest van het traject op kunt focussen. Het is afhankelijk van welke route je gekozen hebt of jullie bijvoorbeeld een pilot versie, vormexperiment of teaser zullen maken. Er wordt gezamenlijk afgesproken wat iedereens rol is bij het maken van deze producties. Je kunt verschillende rollen aannemen bij verschillende producties tegelijk.

  • • stap 5: presenteren van de ontdekkingen en doorgroeien als maker

    We sluiten Dorstlessers af met een openbaar event. Je presenteert samen met je groep je eindproduct voor een groep experts van binnen en buiten de VPRO. Je eindwerk komt online op de kanalen van Dorst (+/- 20.000 volgers) en mogelijk op de kanalen van de maakroutes waarvoor je iets hebt gemaakt. Na de afronding van het traject is er voor iedere Dorstlessers-maker een individueel gesprek met Dorst en overige relevante experts om te kijken hoe je vanaf daar verder kunt met je plan of jouw ambities als maker.

'Het was ontzettend leuk om in een team met mensen vanuit verschillende disciplines te werken en te experimenteren met verschillende vormen. Iedereen brengt iets van zichzelf in. Je begint met iets kleins en dat breng je met elkaar verder naar iets groters.'

Selma Abdellatif - deelnemer Dorstlessers voorjaar 2023

Selma Abdellatif

wanneer moet je beschikbaar zijn?

Check voor je je aanmeld even of je aanwezig kunt zijn op de volgende data:

Week 37: 1 uur, op maandag 11 of dinsdag 12 september (selectiegesprek)
Week 39: 1 avond, 28 september (kennismakingsborrel einde middag/begin avond)
Week 40: 2,5 dagen, woensdag 4, donderdag 5 en vrijdag 6 oktober aanwezig in Hilversum
Week 41: 3 dagen, dinsdag 10, woensdag 11 en donderdag 12 oktober aanwezig in Hilversum
Week 42: 2 dagen, flexibel in te delen met in- en uitcheck moment
Week 43: 1,5 dagen, maandag 23 oktober en donderdag 26 oktober
Week 44: 1 dag, zelf in te delen
Week 45: 2 dagen, zelf in te delen
Week 46: 3 dagen, zelf in te delen
Week 47: 1 dag totaal dinsdag 21 en donderdag 23 november

Kan je een dag écht niet? Overleg dan met Dorst.
 

 

kijk achter de schermen

met wie je straks gaat werken

Tijdens het traject werk je samen met het team van VPRO Dorst, de andere makers en verschillende experts. Maak alvast kennis met het kernteam; deze mensen zullen je voornamelijk begeleiden gedurende het traject.

Wat is jouw functie binnen de VPRO?
Ik ben eindredacteur van VPRO Dorst.

Waarvoor kunnen makers bij jou terecht?
Makers kunnen tijdens Dorstlessers bij mij terecht voor feedback en advies bij de ontwikkeling van hun ideeën. Daarnaast ben ik voor de makers als er zorgen, vragen of onzekerheden zijn. 

Wat hoop je makers mee te geven?
Dingen maken kan kwetsbaar en eng zijn, waardoor makers soms erg kritisch zijn over hun eerste idee. Ik wil makers graag meegeven om juist in die eerste prille fase al dingen uit te proberen en te praten over wat ze voor zich zien. Op die manier voorkom je dat je oneindig twijfelt over een idee dat in de praktijk niet werkt of je uiteindelijk niet eens zo nice vindt. Misschien vind je door het uit te proberen wel ineens een nieuw idee dat veel beter is! 

Wat is jouw functie binnen de VPRO?
Ik ondersteun de hoofdredactie van de VPRO met de programmaontwikkeling.
 
Waarvoor kunnen makers bij jou terecht?
Tijdens het traject van Dorstlessers wil ik de makers laten zien waar ik in mijn functie op let bij het lezen van een programmaplan, zodat zij leren het perfecte plan te schrijven.
 
Wat hoop je makers mee te geven?
Ik hoop de makers tools te kunnen bieden om hun eigen visie, authenticiteit en makerschap duidelijk naar voren te kunnen brengen in een geschreven programmaplan. Hoe werk je een tof idee nou precies uit tot een degelijk plan? Hoe vertaal je jouw gedachtewereld naar papier? Dat gaan we samen onderzoeken!

Wat is jouw functie binnen de VPRO?
Ik ben dramaturg en werk op de redactie Drama van VPRO & HUMAN.

Waarvoor kunnen makers bij jou terecht?
De makers van Dorstlessers kunnen bij mij terecht voor inhoudelijk feedback op hun plannen. Of het nu gaat om een nog vage eerste gedachte of een al wat concreter idee: ik vind het altijd leuk om gewoon even te sparren of om mee te denken over de volgende stappen in de ontwikkeling van het plan.

Wat hoop je makers mee te geven?
Je komt altijd verder als je met elkaar praat over de ideeën die je hebt. Soms helpt het alleen al als je je gedachten hardop uitspreekt. En het is natuurlijk ook heel leerzaam om de gedachtegang van anderen te horen. Zo is ontwikkelen echt iets wat je samen kan doen. Bovendien is het denk ik goed om veel werk van andere makers te zien - ook als het in eerste instantie niet jouw smaak is. Zodat je vervolgens na kan denken over hoe wat jij wil maken daar tussen past of juist heel anders is.

FAQ

  • • wat voor soort makers zoeken jullie?

    Wij zoeken makers*…
    - van alle disciplines tussen de 18-35 jaar 
    - met meerdere skills
    - met de ambitie om zich te ontwikkelen binnen de media
    - met een voorliefde voor audiovisuele projecten 
    - met aantoonbare ervaring als creatieve maker
    - met veel ideeën voor verhalen 
    - met veel creativiteit en plezier in maken 
    - die samen met Dorst nieuwe online producties wil ontwikkelen

    We maken expliciet ruimte voor autodidacten, BIPOC en LGBTQIA+ makers. 

    *met makers bedoelen wij iedereen die kunst of media maakt. Dit kan als schrijver, muzikant, filmmaker, theatermaker, journalist, kunstenaar, alleskunner, etc.
     

  • • wat is een maakroute?

    Een maakroute is een manier en een plek om een idee te ontwikkelen.Je rol binnen deze route kan van alles zijn; bijvoorbeeld regisseur, redacteur, producer of camerapersoon.

     

  • • moet ik al een idee hebben voor een plan?

    Nee, je hoeft je niet aan te melden met een plan. Het is wel fijn als je ons kunt vertellen wat je interesses en fascinaties zijn.Daar kun je op voortborduren tijdens het traject. Je kunt nieuwe ideeën bedenken, een idee ontwikkelen dat je al een tijdje voelt borrelen of aanhaken op de ideeën van andere mensen in de groep.Het einddoel van Dorstlessers is niet het realiseren van een eigen productie, maar kennismaken met de omroep, je creativiteit laten stromen en vol ideeën, kennis en mogelijkheden een volgende stap zetten in je carrière. We zijn dus vooral op zoek naar creatieve makers met een origineel perspectief. Dat kun je ons laten zien in je introductievideo en door middel van je drie uitgelichte werken bij het aanmeldformulier.

  • • hoe intensief is het traject?

    In totaal ben je in 3 maanden tijd 16 dagen aan het werk bij de VPRO maar ook op andere locaties. Het is dus een parttime traject. Je werkt ongeveer 1-3 dagen per week voor Dorstlessers. meestal op dinsdag of donderdag. Op deze dagen ben je intensief aan het werk en er wordt veel creatieve energie van je gevraagd. Zie het volgende kopje met advies over werken naast Dorstlessers.

  • • kan ik naast het traject nog wel werken? (bijbaan of freelance)

    Jazeker! We begrijpen dat we niet zomaar kunnen vragen om een aantal weken voor ons vrij te maken en dat je ook gewoon je huur moet betalen. Daarom is het traject parttime en betalen we je voor de dagen dat je er bent. De overige dagen kun je andere dingen doen, zoals een bijbaan of andere freelance klussen. Het is wel verstandig om het jezelf niet te moeilijk te maken en geen/weinig projecten naast Dorstlessers te doen die ook veel creatieve energie vragen. Zo kan je tussendoor uitrusten en de boel verwerken, zodat je alles uit het traject kunt halen. Hou het dus, als het lukt, bij werk dat meer routinematig is of waar je al veel ervaring in hebt.

  • • word ik betaald?

    Dorstlessers is een leer/werk traject. Je krijgt 100,- excl. per dag betaald voor 16 dagen van 8 uur. Dat is 1600,- in totaal en daarnaast kunnen reiskosten worden vergoed. Bij deelname aan het traject is het een vereiste dat je kunt factureren. Je moet daarom ingeschreven staan bij de KvK. Factureren kan in het midden en aan het einde van het traject. Daarnaast hebben we een (klein) budget voor mogelijke productiekosten tijdens het realiseren van je ideeën.

  • • waar gaan we aan het werk?

    Op de meeste dagen zul je aan het werk zijn bij de VPRO in Hilversum. Op sommige dagen werk je thuis, zien we elkaar online of spreek je af op een andere locatie. Je hebt naast vaste afspraken ook vrije tijd om dingen uit te werken en dan ben je vrij om bij de VPRO te komen werken of thuis. Daarnaast heb je draaidagen en die kunnen overal in het land zijn, afhankelijk van wat er gedraaid gaat worden.

  • • wat voor gear/techniek is er beschikbaar?

    Wij hebben op de Dorst redactie een vaste camera/geluid set waar gebruik van kan worden gemaakt. Mocht dit niet genoeg zijn voor wat er gemaakt moet worden, dan is er nog een (klein) aanvullend budget beschikbaar. Als jij zelf een expert bent in een bepaalde techniek en daar ook de benodigde middelen voor hebt, dan kun je deze ook gebruiken. Editen doe je met je groepsgenoten op een eigen computer of laptop. Mocht je geen toegang tot een computer of edit programma hebben, dan is er bij de VPRO een computer waar je op kunt werken.

Meedoen aan het traject in 2025

We zijn van plan om 2025 weer een nieuw traject uit te gaan zetten? Wanneer jij je aanmeldt voor het makersbestand krijg je via de mail een update!