Een kneitervol programma - hoe kies je daaruit? De VPRO helpt je op weg. Dit zijn de tien voorstellingen waar wij het meeste naar uitkijken:

1. Der Untergang der Nibelungen - Gorki Theater (theater)

Dit Berlijnse gezelschap heeft lef en dat is nu beloond: ze waren in 2014 'theater van het jaar', brachten het 'stuk van het jaar' én leverden de 'acteur van het jaar'. Dat zegt wel wat in Duitsland, theaterland bij uitstek. Met op toneel het wrak van een zwarte Mercedes – hoe symbolisch – komt Gorki met een ronduit oneerbiedige versie van Duits erfgoed: de Ring-cyclus van Wagner. Hier een eigentijds verhaal over macho’s en macht, met Gunther en Siegfried als gang-leden die rond de Mercedes hangen op jacht naar goed en goud. Het loopt vast niet goed af.  

Wo 10 juni & do 11 juni, 20.30 uur, Stadsschouwburg Amsterdam, Grote Zaal 

2. Manger - Boris Charmatz (dans)

Na het grote succes van Enfant (2012) is Charmatz, voorman van de Franse nouvelle vague en de beweging van de non-dans, terug met opnieuw een spannende voorstelling. Manger betekent eten en over de extreme vorm daarvan gaat dit stuk: je volproppen. Letterlijk, want het is papier waaraan de dansers zich ongans eten op de klanken van Beethovens 7e Symfonie. In een late echo van de film La Grande Bouffe onderzoekt Charmatz, bepaald geen crowdpleaser, thema’s zoals overconsumptie.  

Boris Charmatz: manger from herbst remixed on Vimeo.

In dit video-interview zet choreograaf Boris Charmatz de gedachte uiteen achter de voorstelling Manger:

Videointerview No Education trifft / meets Boris Charmatz from Ruhrtriennale on Vimeo.

Do 4, vr 5 & za 6 juni, 20.30 uur, Westergasfabriek Zuiveringshal West 

3. Turkije (diverse programma’s)

Veel aandacht voor Turkije dit jaar op het Holland Festival en dat begint al bij de opening: Een concert van het Turkse folkensemble Kardes Turkuler, met als gastvocalisten de Turkse popdiva Candan Erstein en de Turks-Nederlandse zangeres Karsu Donmez. In het weekend van 12 en 13 juni staan twee Turkse concerten gepland in Paradiso en het Gurdieff Ensemble speelt in het Muziekgebouw Aan Het IJ en op Podium Mozaiek. Ook bij Podium Mozaiek: Van Byzantion tot Istanbul, een muzikale reis door de rijke geschiedenis van deze magische stad. Een bijzonder programmaonderdeel is ook Niet Meer Zonder Jou, een theatervoorstelling van Adelheid Roosen, over Turkse vrouwen in Nederland, naar een concept van Nazmiye Oral.

Kardes Turkululer met Candan Ercetin en Karsu Donmez, za 30 mei, Carré
A Night Under Eatern Skies, vr 12 juni, Paradiso
Mor Ve Otesi & Sebnem Ferah, za 13 juni, Paradiso
Gurdieff Folk Ensemble, zo 7 juni, Podium Mozaiek en Muziekgebouw Aan Het IJ
Van Byzantion Tot Istanbul, za 6 juni, Podium Mozaiek
Niet Meer Zonder Jou, wo 3, 10 en 17 juni, De Vlugt

4. M.U.R.S. - La Fura dels Baus (theater)

Mobieltje uit tijdens de voorstelling? Niet hier. La Fura, bekend om z’n spectaculaire voorstellingen waarin de grens tussen het publiek en de acteur wordt opgezocht, komt met de eerste smartshow ooit, waarin je zelf meedoet met je mobieltje. Download de app (voor iphone en android, nu al verkrijgbaar, zoek op M.U.R.S.) en kom een avondje wonen in de ‘smart city’ waarin alles en iedereen digitaal met elkaar is verbonden.  

Zo 31 mei & ma 1 juni, 20.30 uur, Westergasfabriek Gashouder 

5. Holland Festival in de stad

De nieuwe directeur Ruth MacKenzie wil dat het Holland Festival beter zichtbaar is in de stad. Dat zul je bijvoorbeeld gaan merken op het Museumplein waar in samenwerking met het Stedelijk Museum grote figuren worden neergezet waar je je hoofd doorheen kunt steken. Hier kun je op de foto gaan als Bauhaus-danser van Oskar Schlemmer of als personage uit Overwinning op de Zon van Kazimir Malevich. Op zes verschillende plekken in Amsterdam kun je in bed belanden met een actrice uit de voorstelling Todo Lo Que Esta A Mi Lado (Alles Aan Mijn Zijde) van de Argentijnse theatermaker Fernando Rubio.

6. Pierre Boulez (muziek)

Componist Pierre Boulez wordt dit jaar negentig en dat is reden om hem tijdens dit Holland Festival te eren met drie bijzondere concerten. Beyond The Score wordt uitgevoerd door Asko Schonberg in een decor van architect Frank Gehry. De compositie Repons krijgt een ruimtelijke opstelling in de Gashouder en er is werk van hem te horen bij de 12 Hour Prom in het Concertgebouw. 

Répons, zo 14 juni, 20.00 uur, Westergasfabriek Gashouder
Beyond the score, di 2 juni, 20.30 uur, Muziekgebouw aan 't IJ
12 hour Prom, za 20 juni, 14.00 uur 

7. Krapps Last Tape - Robert Wilson (theater)

Voor het eerst in tien jaar staat Wilson zelf op het toneel in deze eenakter van Samuel Beckett, die zich eenvoudig laat samenvatten als 'man aan bureau luistert naar oude tape van zijn jongere zelf'. Maar daaronder broeit het. In Wilsons superieure regie is dit een afgewogen spel van licht en schaduw, en een genadeloos onderzoek naar de rol van het geheugen en het veranderlijke van identiteit.
 

KRAPP'S LAST TAPE from v-factory on Vimeo.

Za 6 juni, 20.30 uur, zo 7 juni 15.00 en 20.30 uur, Stadsschouwburg Amsterdam, Grote Zaal

8. As Big As the Sky - Arnoud Noordegraaf, Adrian Hornsby, Ai Weiwei (opera)

Geïnspireerd door de opkomst van China is deze opmerkelijke samenwerking tussen de jonge multimedia-componist Arnoud Noordegraaf en de Chinese kunstenaar Ai Wei Wei, die (video)decor en toneelbeeld ontwierp. Muzikaal een mix van Wagneriaanse laatromantiek en traditionele Chinese opera, verhaalt As Big As The Sky van de pijnlijke clash tussen globalisatie en traditie, nieuwe media en oude waarden.

Do 11, vr 12 & zo 14 juni, 20.30 uur, Muziekgebouw aan 't IJ

9. The End - Hatsune Miku (opera)

Een virtuele popster als idool? In Japan is dat al een aantal jaren concreet het geval met Hatsune Miku, een zangeres, opgebouwd uit 3D-projecties, met miljoenen Facebook-vrienden. Op het Holland Festival treedt ze op in The End, de eerste opera zonder orkest of menselijke zanger. Met musicus Keiichiro Shibuya als enig levend wezen op het podium. 

Do 4 juni, vr 5 juni, 20.00 uur, Nationale Opera & Ballet 

10. House In Your House (dj-set/livestream)

Na het openingsconcert is er een afterparty met dj’s en daar kun je niet heen. De dj’s draaien zonder publiek en kun je je eigen huiskamer of stamcafé binnenhalen via de livestream van 3voor12 en 3FM. De namen van de dj’s worden later nog bekendgemaakt. Holland Festival-directeur Ruth MacKenzie organiseerde eerder zo’n feestje voor Channel 4 van de BBC, met onder andere dj Annie Mac en dat zag er zo uit: 

 House In Your House, za 30 mei, 3voor12.vpro.nl, www.3fm.nl/live