call me kuchu

Hoe is het om homoseksueel te zijn in Oeganda?

David Kato is één van de eerste openlijke homoseksuelen in Oeganda, een land waar homoseksualiteit strafbaar is en de rechten van de LGBT-gemeenschap met voeten worden getreden. Samen met gelijkgestemden vecht Kato tegen de antihomo terreur in zijn land, totdat het noodlot toeslaat en er een schokgolf van ongeloof over de wereld gaat. De homohaat in Oeganda, mede gevoed door de westerse evangelistische lobby, lijkt met de dag te groeien. Een ophanden zijnde wet om homoseksualiteit met de doodstraf te berechten maakt het leven voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender mannen en vrouwen in het land vrijwel onmogelijk. Lees het hele VPRO Gids artikel hier.

Call Me Kuchu - Trailer from Call Me Kuchu on Vimeo.

Sunny Side of Sex: Oeganda

Sunny Bergman reist over de wereld langs de grenzen van ons denken over seksualiteit, de liefde, vrouwelijkheid en het lichaam. Waarom willen we designer vagina's als lange schaamlippen lekkerder zijn? Hoe komt het dat er zoveel nadruk ligt op jong zijn, als je op hoge leeftijd juist meer schijnt te genieten? Waarom genoegen nemen met uitsluitend fysiek genot, terwijl seks een goddelijke ervaring kan zijn? En waarom laten we ons liefdesleven verstikken door de huur en de afwas?

Hoewel ook in deze aflevering het taboe op homoseksualiteit kort aan bod komt, gaat Sunny vooral in op de uitgebreide seksuele opvoeding. Zo krijgt elke toekomstige echtgeno(o)t(e) voorlichting van de oom of tante, en rekken jonge meisjes elkaars schaamlippen op. Een nieuw en heel eigen perspectief op seksualiteit.

advertentie