houd het droog deze week met de beste series op tv

De lente laat nog even op zich wachten, maar gelukkig is thuisblijven ook een prima optie, met alle series op tv.

Ilse van der Velden, 21 mei 2013

absolutely fabulous

Edina: ‘Patsy, have you eaten?’

Patsy: ‘Not since 1973.’
 
Zelden zo’n schaamteloos duo gezien als deze hooggehakte fossielen uit de hippietijd, groot geworden op een dieet van drank, coke en hedonisme, oppervlakkig tot in de puntjes van de gelakte tenen. Niets laten ze zich gelegen liggen aan de wereld of de mensen om hen heen- tot diepe ergernis van Edina’s dochter Saffy en Oma, maar tot groot genoegen van ons. Want AbFab is hilarisch- al sinds 1992, want toen werd het duo bedacht door Jennifer Saunders en Dawn French.
 
Deze dinsdag, woensdag, donderdag én vrijdag, om 22.45 uur op Ned 3

dexter

In seizoen 7 wordt Dexter’s (Michael C. Hall) grootste angst werkelijkheid; Debra (Jennifer Carpenter) is getuige van zijn onverzadigbare, rituele manier van moorden. En nu Deb het geheim van de ‘Dark Passenger’ kent, probeert zij zich te verzoenen met het idee dat haar zachtaardige broer de meest beruchte seriemoordenaar van Miami is. Dexter blijft ondertussen doorgaan met zijn zoektocht naar schuldigen om op zijn tafel te kunnen leggen. Deze vorm van gerechtigheid leidt hem naar een gevaarlijke Oekraïense gangster (Ray Stevenson).

Tijdens een politieonderzoek ontmoet Dexter Hannah McKay (Yvonne Strahovski), een sterke onafhankelijke vrouw met een lastig verleden, wat ze graag achter zich laat. Dexter werkt met haar samen om oude zaken op te lossen, maar vraagt zich af of er meer aan de hand is met deze vrouw...

Elke avond om 22.45 uur op Ned 3. Op 27 mei begint seizoen 7.

the big c

The Big C, te zien bij Foxlife en te koop op dvd, gaat over Cathy (Laura Linney) die te horen krijgt dat ze kanker heeft en besluit het beste te maken van de tijd die ze nog heeft. Maar hoe doe je dat? Cathy doet het zo: ze stopt met doen hoe het hoort. Ze gooit haar man het huis uit, gewoon om even van zijn gezeur af te zijn, laat een zwembad aanleggen in haar tuintje en steekt de bank in de hens, omdat ze altijd al een hekel had aan het kreng. En ze houdt haar zoon thuis, om hem op te voeden en te koesteren tot hij blauw ziet. Nu het nog kan. Het is grappig, soms ontroerend, maar nooit sentimenteel en dat is knap, met zo’n zwaar onderwerp.

The Big C is van Showtime, van Weeds, over een gescheiden huisvrouw (Mary-Louise Parker) die wiet teelt om rond te komen, en Nurse Jackie, over een verslaafde verpleegster (Edie Falco): drie series over nogal ongewone pittige wijven, onorthodoxe onderwerpen.
 
Laura Linney (1964) viel op met een mooie rol in Love Actually (2003) en The Savages (2007). Over de rol van Cathy zei ze in een interview met de New York Times: ‘Het was intens. Het zette me aan het denken over de tijd die we hebben, en wat we daar mee doen. En over ouder worden. Oud worden is in wezen een privilege. Want hoe afschuwelijk, frustrerend en pijnlijk ook, het is niet vanzelfsprekend.’ Peinzend bekijkt Cathy de rimpels in het voorhoofd van haar oudere buurvrouw. Zij zal ze nooit krijgen.
 
Zaterdag 25 mei om 22.48 uur op Foxlife.
The Big C

damages

Damages is niet zo bekend, maar dat ligt beslist niet de kwaliteit. De favoriet van Matthijs van Nieuwkerk (vertelde hij onlangs in DWDD), is te zien bij op Foxlife; het vijfde en laatste seizoen begint deze zomer in de VS. Half advocatenserie, half thriller, bloedstollend spannend en met niemand minder dan Glenn Close in de hoofdrol. Zij speelt topadvocate Patty Hewes, waarvan Close natuurlijk een doodenge bitch maakt.

De zaken in de serie zijn ontleend aan de realiteit: seizoen een draait om een soort Bernie Madoff, hier Arthur Frobisher (Ted Danson) genaamd, die wordt beschuldigd van handel met voorkennis. Topcast, met ook John Goodman, Marcia Gay Harden en William Hurt. Ook hij kende Damages niet, vertelde hij in een interview, maar was op slag verslaafd. Weet je bij de doorsnee advocatenserie aan het eind van iedere aflevering hoe het zit, hier duurt dat een heel seizoen- dat maakt het nagelbijtend spannend. Emmy Awards voor o.a. Glenn Close en Zeljko Ivanek: zijn Ray Fiske, die de vieze zaakjes opknapt voor CEO Frobisher, is een onvergetelijke, getormenteerde slechterik: gewetenloos, maar nét niet helemaal. Om de rillingen van te krijgen. 

Elke maandag om 21.00 uur op Foxlife.

let op

Breaking Bad is geschikt voor 16 jaar en ouder, en daarom enkel tussen 22.00 en 06.00 te bekijken.