Vrienden

, A.L. Snijders

donderdag 1 januari 2015

Patrick Magee probeerde Margaret Thatcher te vermoorden door een bom in haar hotel in Brighton te laten ontploffen. Hij deed het niet uit wraak,

Patrick Magee probeerde Margaret Thatcher te vermoorden door een bom in haar hotel in Brighton te laten ontploffen. Hij deed het niet uit wraak, hij dacht niet aan de eventuele doden, hij was een strateeg, hij wilde met deze spectaculaire daad de strijd van Ierland naar Engeland verplaatsen. Er vielen doden en gewonden, maar de dame kwam met de schrik vrij – als ze al geschrokken was. Onder de gewonden was haar spindoctor/schoothondje Harvey Thomas, spijker in zijn voet. De aanslag vond plaats in 1984, ik kijk naar de eerste aflevering van Speeches.

Zoals altijd ben ik getroffen door de details. Magee, die de bom drie weken tevoren in een hotelkamer heeft verstopt, zit tijdens het uur u in een afgelegen streek naar de radio te luisteren. Engeland is een groot land, de belangrijke zenders zijn niet overal te horen. Na middernacht kan hij alleen nog maar een piratenzender ontvangen die een bandje met oud nieuws laat horen. Hij moet tot de ochtend wachten om te horen dat de bom is ontploft. Voor mij is het schokkendste nieuws dat Patrick Magee en Harvey Thomas vrienden zijn geworden. Op initiatief van Thomas, vanwege zijn diepe christelijkheid.

advertentie