Sociaal

, Arnon Grunberg

Enkele antwoorden op vragen over sociale vaardigheden die u al lang had willen stellen maar wat u tot nu toe nog niet durfde.

Wat zijn sociale vaardigheden precies?
Alle directe en indirecte communicatie die het ons makkelijker moet maken ons onder de mensen te begeven. Er zijn lieden die menen dat men in het eigen gezin geen sociale vaardigheden nodig heeft. Daar kan men straffeloos het eigen asociale gezicht laten zien. Deze lieden hebben niet ongelijk. Hieruit volgt dat sociale vaardigheden tot op zekere hoogte een toneelstuk zijn.

Komen sociale vaardigheden dan neer op liegen?
Niet per se, tenzij men er een fundamentalistische definitie van liegen op nahoudt. Wie een boer onderdrukt, zou dan al liegen. Of wie de aanvechting voelt te roepen: ‘Jij bent een vieze, vuile klootzak,’ en daar om voor de hand liggende redenen vanaf ziet, zou ook liegen. Nee, zo is het niet. Het onderdrukken van bepaalde aanvechtingen, die ook lichamelijk van aard kunnen zijn, is geen liegen. De sociale vaardigheid begint juist met het onderdrukken van allerlei aanvechtingen. In die zin is de sociale vaardigheid niet van het beschavingsproces te onderscheiden. Wie afziet van het betasten van vreemden, beschikt over de basis van alle sociale vaardigheden: respecteer de lichamelijke integriteit van de ander.

Maar zijn sociale vaardigheden dan alleen maar niet in billen knijpen en niet boeren?
Zeker, er is meer eer te behalen in de wereld van sociale vaardigheid, maar de basis hebben we te pakken.
Nu u weet wat u niet moet doen, komt het erop aan te ontdekken wat u wel moet doen.
Toon interesse in de ander. Praat niet te veel over uzelf. Probeer uw vragen en uw antwoorden in maximaal twintig seconden per antwoord of vraag af te werken. De mensen hebben weinig tijd en nog minder geduld. Oefen voor de spiegel met een stopwatch.

Moet ik veel glimlachen?
Glimlachen helpt altijd, maar vergeet niet dat er ook glimlachende seriemoordenaars zijn. Vermijd de indruk dat u in die categorie valt. Maak daarom elke tien minuten zo oprecht mogelijk een compliment. Bijvoorbeeld: ‘Ik vind uw oorbellen het mooiste wat ik deze week heb gezien.’
Oefen wederom voor de spiegel.

advertentie