Reuk

, Arnon Grunberg

Een korte verhandeling over reuk.

Van de zomer sprak ik met een vrouw die me vertelde dat ze het had uitgemaakt met haar partner omdat ze vond dat die stonk. De neus brengt ons naar de liefde, maar leidt ons ook weer bij die liefde vandaan.
Aan lichaamslucht kun je met behulp van deodorant, parfum en andere middelen wel iets doen, maar soms overwint de ‘natuurlijke’ geur. Een goede mondhygiëne zal helpen tegen mondgeur, maar met een aangename geur uit de mond alleen red je het niet.

Er zijn vermoedelijk geuren die iedereen onaangenaam vindt. De geur van het riool bijvoorbeeld. Over veel andere geuren lopen echter de meningen uiteen. Het recenseren van geur is nog moeilijker dan het recenseren van muziek.
Er zijn ook mensen die helemaal niet ruiken. Zie daarvoor Het parfum van Süsskind.

Wie verliefd is vindt dat er niets heerlijkers bestaat dan de zweetlucht van zijn of haar partner. Wie dat niet vindt is niet verliefd. Als de verliefdheid afneemt of zelfs helemaal verdwijnt, kan de zweetlucht opeens minder aangenaam worden, misschien zelfs irriteren.

Geur behoedt ons voor kleine rampen. Gaslucht bijvoorbeeld en dankzij onze neus kunnen we ruiken dat vis bedorven is.
Mijn petekind heeft de gewoonte zijn neus onder mijn oksel te stoppen, diep in te ademen en dan hard ‘gatver’ te roepen. Hij is elf jaar oud, ik zie dat als een liefdesverklaring.

Misschien zouden wij onze sympathieën en antipathieën niet meer moeten baseren op wat de ander zegt of nalaat te zeggen, maar op zijn geur, oftewel: laten wij vaker aan elkaar snuffelen in plaats van met elkaar praten.
Bedrijven organiseren dikwijls zogeheten heidagen voor hun werknemers om hen nader tot elkaar te brengen en om hen uiteindelijk productiever te maken. Zou tien minuten per dag aan elkaar snuffelen niet veel productiever zijn?
Wat dat betreft is de omhelzing in plaats van een handdruk een goed begin.
Schud minder vaak de hand en omhels elkaar vaker. Adem diep in.
Loop uw neus achterna.

advertentie