Haar

, Arnon Grunberg

Een korte verhandeling over haar en vacht.

 1. De mens heeft ongewenst haar en ongewenst te weinig haar. Van dat laatste hebben vooral mannen last, hoewel er ook vrouwen rondlopen die kaal worden. Dit hoeft niet te maken te hebben met chemotherapie. Kaalheid wordt van een man eerder geaccepteerd dan van een vrouw, hoewel de succesvolste politici haren hebben. Een uitzondering was Fortuyn. Je zou het leven van de mens kunnen samenvatten als de strijd tegen of voor haar.
   
 2. Mijn moeder zei: ‘Aan haar kun je zien of iemand gezond is.’ Mijn tandarts zegt: ‘Aan de onderkant van de tong kun je zien of iemand gezond is.’
   
 3. Vrouwenharen gelden als een erotisch symbool. Daarom verbergen islamitische en joodse vrouwen hun haar. Joodse vrouwen doen dat voor zover ik weet pas als ze getrouwd zijn; alleen de man mag haar haren zien. Dit roept de vraag op: wat mag de wildvreemde wel zien? Op het strand veel, maar ook niet alles.
   
 4. Haren kunnen veel verbergen. In mijn jonge jaren probeerde ik door middel van mijn haar pukkels op mijn voorhoofd te verbergen. Ik ken mensen die een baard hebben laten staan in de strijd tegen acne. Heeft een kale man weinig te verbergen?
   
 5. Dieren met een vachtje worden door mensen geprefereerd boven dieren zonder vacht. De eigenaar van een hond is normaal, iemand die vier slangen in zijn kelder heeft, geldt al snel als verdacht. Dieren met een vacht zijn knuffelbaar, dat zal het zijn. Mensen met een vacht zijn ook knuffelbaar, maar de vacht wordt bij hen minder gewaardeerd. Mijn vriendin zegt geregeld: ‘Ik heb een vachtje.’ Ze doelt op de haren op de achterkant van haar benen. Ik heb niets tegen dat vachtje, maar zij laat het weghalen. Als ze tijd heeft.
   
 6. Uit moedervlekken of wratten kunnen een of meer haren groeien. Dit wordt als onappetijtelijk ervaren.
   
 7. De gedachte dat mensen steeds kaler wordende apen zijn, zou iedere weemoedige bejaarde, of zij die bezig zijn weemoedige bejaarden te worden, troost moeten schenken.
advertentie