Performancekunst

, Arnon Grunberg

Een nieuwe, korte verhandeling over performancekunst.

1. Als u van performancekunst houdt, bevindt u zich in de bovenste sociale klasse. Het is natuurlijk niet zo dat als u niet van performancekunst houdt u zich niet in die klasse zou bevinden, maar iedereen die van performancekunst houdt, bevindt zich hoog op de sociale ladder, al was het maar omdat deze kunstvorm zich met man en macht probeert te onttrekken aan wat wij ‘mooi’ kunnen vinden.

2. Wie zeven performancekunstenaars kan opnoemen is een winnaar. (Ik kan dat nog niet.)

3. Micha Wertheims kunst bevindt zich op het grensgebied tussen cabaret en performancekunst. Hij zou de radicale stap kunnen zetten door bijvoorbeeld mensen bij hem thuis uit te nodigen voor zijn nieuwe voorstelling. (Performancekunst is de radicale stap. Probeer deze vakantie eens met uw reisgenoten de radicale stap in de kunst te definiëren, zonder aan is te refereren. Tip: performancekunst is nog veel meer dan andere kunst geobsedeerd door de grens tussen performancekunst en werkelijkheid.)

4. Ik zou dolgraag een jaar lang met Micha Wertheim een relatie hebben en dat performancekunst noemen.

5. Voetbal kan zeer goed betaalde performancekunst zijn. Wat ontbreekt is de sereniteit van de performers. Voetbal in een leeg stadion is meer performancekunst dan voetbal in een vol stadion. Leg uit aan uw reisgenoten waarom dit zo is.

6. Alle relaties zijn feitelijk performancekunst, maar soms hebben de deelnemers aan de relatie dat niet door.

7. Zoals Elon Musk denkt dat wij in een computergame leven, zo denk ik dat wij in performancekunst leven. Soms is het alleen een beetje saai, maar goede performancekunst is, denk ik, soms een beetje saai.

8. Een jaar lang is misschien wat veel. Ik zou dolgraag tien dagen een vurige relatie hebben met Micha Wertheim en dat performancekunst noemen.

9. Er zijn twee soorten mensen: zij die ontregelen en zij die ontregeld worden. Tot welke categorie behoort u? De ontregelaar is niets als er niemand meer is om te ontregelen.

10. Bent u een performancekunstenaar? Zo min mogelijk filmmateriaal gebruiken. Doe het live.

11. Rouw en genot zijn bijzondere vormen van performancekunst, waarmee niet is gezegd dat de pijn en het plezier niet echt zijn.

advertentie