Helmond

, Arnon Grunberg

Een korte verhandeling over Helmond.

1. Tot voor kort was ik nooit in Helmond geweest. Ik was er langs gekomen meen ik, ja, toen ik in 2005 gastschrijver was aan de TU in Delft en we op excursie gingen naar Neurenberg. We namen de trein richting Venlo om daar de Duitse grens te passeren, we moeten dus Helmond zijn gepasseerd. Aan het begin van deze eeuw sprak ik met een vrouw die beweerde ouders te hebben die varkensboeren waren, ze vertelde me dat haar jeugd gepaard ging met dode varkens. Volgens mij kwam ze uit Helmond, maar misschien had ze het over Deurne of Geldrop. Hoe dan ook is Helmond voor mij lange tijd de hoofdstad geweest van de varkensboerderijen.

2. Onlangs was ik aanwezig op een literaire avond in Helmond, ik zou over mijn werk worden geïnterviewd. De mail van de mensen uit Helmond was zo charmant dat ik geen nee durfde te zeggen. Tijdens het eten vertelden de Helmonders me dat Helmond een industriële stad is en niks geen hoofdstad van de varkensboeren. Ook moest ik Helmonders zeggen en geen Helmondenaren.

3. Er schijnt verschilt te bestaan tussen Eindhovenaren en Helmonders. Welk verschil is mij nog niet duidelijk. Stel nu dat blijkt dat Helmonders crimineler zijn dan Eindhovenaren, moeten er dan maatregelen tegen Helmonders worden genomen?

4. Mij leken de mensen in Helmond en omgeving vriendelijk. Ze zeiden weliswaar dat er in Helmond veel mensen op de PVV stemden, maar misschien gaan PVV’ers niet naar literaire avonden. Congo is interessant, ook in Helmond ligt inspiratie op je te wachten.

5. Na afloop van de avond werd ik op het station van Helmond achtervolgd door een enge blonde man. Hij leek me geen groupie, eerder een potentiële verkrachter of een PVV-stemmer die mij een lesje wilde leren. Tot een pak slaag is het niet gekomen. Dat ik oogcontact meed, zal bij hebben gedragen aan de goede afloop.

6. Lezers van deze gids uit Helmond kunnen zich bij me melden voor een festijn in 2019. U moet wel ingeschreven staan in de gemeente Helmond. Ik roep nadrukkelijk aanhangers van de PVV op zich te melden.

 

advertentie