Buffet

, Arnon Grunberg

Een korte verhandeling over het buffet.

1. In de meeste hotels bestaat het ontbijt tegenwoordig uit een ontbijtbuffet. Een ontbijtbuffet valt mee. Je hoeft je doorgaans niet te schamen voor wat je op je bord legt, hoewel ik dat wel vaak doe. Aangezien ik zelf in een hotel heb gewerkt beschouw ik het ontbijtbuffet met enige scepsis. Alles wat niet verpakt is zou op het bord van een gast hebben kunnen liggen. Dat geldt natuurlijk ook voor alles wat verpakt is, maar een verpakt jammetje mag best zijn aangeraakt door een vreemde. Ik krijg echter liever een kus van een vreemde dan dat hij met zijn vingers aan mijn brie heeft gezeten.

2. De gasten lopen langs het ontbijtbuffet als hoerenlopers langs de hoeren. Het buffet maakt van ons allen hoerenlopers, daar komt de schaamte vandaan, maar het ergst zijn buffets in de avonden. Huwelijksfeesten waar wordt geschreeuwd: ‘Het buffet is geopend.’ Als men al wil trouwen kan men toch op zijn minst besluiten: het buffet gaat nooit meer open. Niet eten is een oplossing. Of kleine beetjes opscheppen. Ik blijf liever hongerig dan dat ik me moet schamen. Wat zegt dat over mij? Liever sterven zonder schaamte dan leven met?

3. Onlangs schreef ik dat je het ongemak moet opzoeken, maar dat geldt kennelijk niet voor het buffet. Ik herinner me hoe ik met een vriendin een week in december doorbracht op een subtropisch eiland. In het hotel was ’s avonds een buffet. Gasten stortten zich op de garnalen – die ook erg lekker waren – met een zeldzame hartstocht. Men kan daar moralistisch over doen maar ik ben er jaloers op. Eigen land eerst is een onbegrijpelijke gedachte, maar eigen buik eerst is een redelijk concept. Als een moeder langs het buffet loopt, moet zij eerst haar kinderen voeden en dan pas zichzelf?

4. Het buffet bewijst: beschaving is zelfbeheersing. In plaats van hongerstakers met dwangvoeding te ‘breken’ zou men hen dagelijks langs een buffet moeten laten paraderen. Ook dat is zelfbeheersing.

5. Liggend eten zou in ere moeten worden hersteld. Op twee benen struint men het buffet af en dan gaat men liggen om de prooi te verorberen.
 

advertentie