Dronkenschap

, Arnon Grunberg

Een korte verhandeling over openbare en minder openbare dronkenschap.

1.         Dronkenschap is zelfmedicatie. Zoals bij alle medicatie gaat het ook bij dronkenschap om de dosering.

2.         Stel uzelf alvorens dronken te worden de vraag wat u wilt bereiken met de dronkenschap. Wilt u vrijer en minder krampachtig met mensen spreken, dan is de juiste dosering: eerst twee glazen wijn drinken en dan het gesprek beginnen. Hebt u behoefte aan een licht absurdistisch gesprek, is de juiste dosering: drie glazen wijn en dan spreken. Het medicijn dient op de nuchtere maag te worden ingenomen.

3.         U kunt ook andere mensen dronken voeren, maar als u dat doet in de hoop op seks bent u onethisch bezig, misschien zelfs strafbaar. Zoals je de Bewust Onbeschonken Bestuurder (BOB) hebt, zou je de Bewust Onbeschonken Neuker (BON) moeten hebben. Dat is praktische ethiek. Het zou goed zijn als mensen zouden zeggen: ‘Ik drink vandaag niet, want ik heb zin om te vrijen.’

4.         Als u zich moed indrinkt voor een sollicitatiegesprek dient u dat bij voorkeur thuis te doen, hoewel het van moed kan getuigen als u tijdens het sollicitatiegesprek een thermosfles met koude witte wijn tevoorschijn haalt en uzelf en de andere deelnemers aan het gesprek op een glaasje trakteert.
        Moedige werknemers zijn gewilde werknemers.

5.         Hebt u behoefte aan een gesprek op een feest dat uit de hand zal lopen, is het raadzaam voorafgaand aan dat gesprek een fles wijn, rood of wit, op de nuchtere maag te nuttigen. Het hoeft geen dure wijn te zijn. Dat gaat als volgt. U arriveert op het feest met de fles in uw hand. U praat met niemand. U loopt door naar het toilet. Daar nuttigt u in stilte de wijn. Daarna komt u naar buiten en begint het gesprek. Mochten mensen op de deur van het toilet kloppen, roept u: ‘Zelfmedicatie. Niet storen!’

6.         Met collega’s dient u niet dronken te worden. IJsthee en appelsap zijn de drankjes waarvan u zich bedient als u vrijdagmiddag met collega’s in de kroeg zit. Bestel in het openbaar nooit tomatensap, want om de een of andere reden denken sommige mensen dan dat u alcoholist bent geweest.

advertentie