Werk

, Arnon Grunberg

Een korte verhandeling over relaties op het werk.

1. Als u niet werkt en ook nooit gewerkt hebt, kunt u deze verhandeling overslaan. Zit u echter nog op school, dan is het raadzaam de punten 3 en 5 uit het hoofd te leren.

2. Op het werk ontstaan relaties. Soms vallen die relaties in de categorie overspel, soms niet. In welke categorie de relatie ook valt, het is altijd goed die geheim te houden. Tenzij de relatie echt niet meer is dan een werkrelatie. Ontken dat u een relatie hebt, doe in het openbaar of u elkaar nauwelijks kent of maak duidelijk, om de verdenking voor te zijn, dat u van elkaar walgt. Ook in het algemeen is het goed geheimzinnig te doen over uw relaties. Woont u samen? Doe alsof u niet samenwoont. Ga alleen de voordeur uit in een trainingsjack met capuchon op. Plak regelmatig een snor op, ook als u een vrouw bent. Leer uw kinderen al op jeugdige leeftijd de beginselen van het dubbelleven. Zeg bijvoorbeeld tegen hen: ‘Niemand mag weten dat ik jullie moeder ben. Als ik jullie op straat tegenkom, doe dan maar alsof ik de werkster of de buurvrouw ben.’

3. Als u op school of de universiteit zit en een relatie begint met een docent, wees dan nog voorzichtiger. Paranoia is in die gevallen geen luxe.

4. Hebt u een relatie ontwikkeld, eet dan nooit in restaurants. Ga naar een hotel en bestel roomservice. Is dat te duur? Ga in een park in de bosjes zitten. Wim Kieft heeft jarenlang in de bosjes gedronken, u kunt makkelijk in de bosjes een relatie onderhouden. Dat maakt de relatie ook spannend. Het helpt om tegen uw partner op het werk af en toe te zeggen: ‘Hoe heette je ook alweer? Ik kan je naam maar niet onthouden.’ Of stel jezelf voor, ook al heb je al drie jaar een seksuele relatie met die persoon.

5. Als u nog op school of op de universiteit zit, spreek dan bijvoorbeeld af in Polen. Of maak een Rijncruise samen. Charleroi en Namen zijn uitstekende steden voor dergelijke relaties, mits de school zich niet in Charleroi of Namen bevindt.

advertentie