Obsessie

, Arnon Grunberg

Een korte verhandeling over de obsessie.

1. Het is niet duidelijk waar beroepsmatige interesse en hartstochtelijk hobbyisme overgaan in de obsessie. Als uw omgeving het niet meer pikt, zou je kunnen zeggen. Van een hobbyist wordt minder gepikt dan van een politicus of een beroemd advocaat dan wel een geniaal wetenschapper. Als je ergens veel geld mee verdient, is het geen obsessie. 


2. Wanneer wordt verliefdheid een obsessie? Als die niet beantwoord wordt. Vroeger heb ik weleens tientallen brieven aan een liefdesobject gestuurd, zonder resultaat. Tegenwoordig heet dat: stalken. Hanteer de regel: na drie sms'sjes of appjes nog geen bericht? Stop met schrijven of ga verder door in uw dagboek. Hoe dan ook is een dagboek een redelijk veilige uitlaatklep voor uw obsessies. 
Mocht u nog brieven sturen kunt u 25 brieven sturen voor u doorgaat in uw dagboek.


3. Met lucifers de Eiffeltoren nabouwen kan een obsessie worden, een onschuldige. Veel boeken lezen geldt ook als een betrekkelijk onschuldige obsessie. Als het gaat om lezen of gamen, minder cultureel verantwoord, moeten we in de gaten houden dat verslaving en obsessie dicht tegen elkaar aan kunnen liggen.


4. Wie slecht slaapt, kan geobsedeerd raken door het slapen. Wie alleen maar wil slapen, is doodziek of depressief. Dat is weer iets anders.


5. Als je nou geen obsessie hebt? Dat is niet goed, daar kom je niet ver mee in het leven, al was het maar omdat het erg is om op feesten en partijen te moeten zeggen: 'Ik heb helemaal geen obsessie.' Dat is erger dan: 'Ik heb nooit seks.' Hebt u er geen? Kies er dan een uit. Alles kan een obsessie zijn: cornflakes, Carice van Houten, de teckel of korfbal in Zwitserland tussen de twee wereldoorlogen. Cornflakes is een goede keuze. Lees alles wat er over cornflakes te lezen valt, koop alle soorten cornflakes die er te vinden zijn. Sla op feesten of in het openbaar vervoer uw slag als cornflakesexpert. Waar de expertise ophoudt en de obsessie begint, is een kwestie van beleefdheid en lust.
 Het is aardig dat ze later over u zeggen: 'Hoe hij over cornflakes sprak, dat vond ik zó sexy.'

advertentie