Toilettas

, Arnon Grunberg

Een korte verhandeling over de toilettas.

1. Wie echt iets over een ander wil weten, moet in zijn of haar toilettas kijken. Er zijn mensen zonder toilettas, ook dat is veelzeggend. Sommige mensen hebben meerdere toilettassen. Ondergetekende bijvoorbeeld.


2. Het is moeilijk een goede toilettas te vinden. Soms denk ik weleens: het is moeilijker een goede toilettas te vinden dan een partner.


3. De toilettas wordt snel vies. Door tubes, flesjes, doosjes die niet goed zijn dichtgedraaid en die uitlopen. Iemand die op lange termijn zijn toilettas schoon weet te houden, mag zichzelf een wonder noemen. Een vieze toilettas kan gelukkig zijn charme hebben, net als een kapotte spijkerbroek.


4. Het is een aardig idee om eens keer geen boek te bespreken als u in een boekenclubje zit, maar elkaars toilettas, want dat is eigenlijk ook een boek, door uzelf geschreven. Het werkt zo: iedereen neemt zijn toilettas mee en om de beurt toont men tas en inhoud van de tas aan andere deelnemers. Die mogen daar dan vragen over stellen. Het is ook toegestaan aan elkaars toilettas te ruiken. Aan het eind van de avond wordt er gestemd welke toilettas het mooiste verhaal symboliseerde.


5. Bij de liefde hoort samen reizen. Daarom is het een goed idee voor u aan de liefde begint uw potentieel liefdesobject een foto van uw toilettas te sturen. Ja, wees eens origineel, stuur nou eens niet foto's van uw geslachtsdeel aan andere mensen, maar een foto van uw toilettas.


6. Wat hebt u voor uw persoonlijke hygiëne nodig als u een nacht niet thuis slaapt? Een tandenborstel allicht, maar ook nachtcrème? Tandenstokers? Zijn wij onze hersenen? Onzin, althans filosofisch gezien banaal. Wij zijn onze persoonlijke hygiëne.


7. Als u met een vreemde op een kamer slaapt of u bent een kamermeisje mag u best eens stiekem in de toilettas van een vreemde snuffelen.


8. Hoe groot moet een toilettas zijn?


9. Yasha zoekt de man of vrouw met de grootste toilettas van Nederland.


advertentie