Verwondering

, Arnon Grunberg

Een korte verhandeling over vrije tijd en verwondering.

1. Vroeger hadden de meeste mensen geen vrije tijd. Dieren hebben dat doorgaans ook niet, hoewel je zou kunnen beweren dat een paard als het niet wordt bereden over vrije tijd beschikt. Maar wat het paard daar zelf over denkt, weten wij niet. 
In dit deel van de wereld hebben wij geleidelijk aan steeds meer vrije tijd gekregen. Wat moeten we ermee, en hoeveel vrije tijd is ideaal?


2. Ook over bejaarden en vrije tijd wordt weinig gesproken. De bejaarde lijkt alleen maar vrije tijd te hebben, wat niet altijd recht doet aan zijn leven; voor menig bejaarde is de gang naar het toilet iets wat 'werk' genoemd mag worden.
 Een kind dat naar school gaat en klaar is met zijn huiswerk en buitenschoolse activiteiten heeft ook vrije tijd. Wat het daarmee doet is onduidelijk: rondhangen, patat eten, porno kijken. Of misschien ook wel: naar kikkers kijken.
 De verwondering van het kind ervaren wij als ontroerend. Sommige mensen zijn van mening dat de volwassene de verwondering van het kind dient te behouden. Dat is een respectabele opvatting, maar wie te vaak aan verwondering doet, kan voor onnozel worden aangezien.


3. Ouders van jonge kinderen hebben nooit vrije tijd. Heel misschien als de kinderen slapen, maar dan moeten ze met elkaar in de weer.


4. Lezen, televisie kijken, gamen, tennissen, uit eten gaan, het zijn allemaal vrijetijdsbestedingen. (Ja, de televisierecensent en de professionele tennisspeler werken als ze kijken respectievelijk tennissen, maar zij zijn uitzonderingen.) Er wordt van alles ondernomen opdat wij onze vrije tijd niet in ledigheid hoeven te doorbrengen. 
Hoe minder mensen zullen werken, hoe groter de strijd tegen de verveling zal worden. Die strijd is een groeimarkt.


5. Een vriendin vertelde me recentelijk dat ze met haar zoontje over een kabouterpad liep. Haar zoon kreeg een kaboutermutsje en een knapzak. Ook als u zelf geen kinderen heeft is het raadzaam zelf een kaboutermutsje op te zetten en met een knapzak over het kabouterpad te lopen. Je verkleden als kabouter, daar doe je niemand kwaad mee. En het is een mooie vrijetijdsbesteding die voor verwondering zal zorgen.

advertentie