Afkeuring

, Arnon Grunberg

Een korte verhandeling over afkeuring.

1. Er zijn diverse vormen van afkeuring: intuïtieve, esthetische, morele. Dikwijls lopen de diverse vormen van afkeuring door elkaar heen. Men loopt langs het ontbijtbuffet en keurt het roerei af, daarmee wordt het roerei afgewezen. Een combinatie van intuïtie en esthetiek, het roerei zag er niet smakelijk uit en het rook verdacht. Als het roerei iets zou kunnen voelen, als de dingen bezield zouden zijn, zou het roerei zich allicht afgewezen voelen. Waar afkeuring plaatsvindt, is afwijzing nooit ver weg.

2. Men hoeft zijn afkeuring niet altijd te laten blijken, het onderdrukken en verbergen van eigen afkeuring zou de basis van de samenleving moeten zijn. Of men kan het subtiel doen. Een blik kan afkeuring verraden. Iemand die praat in een stiltecoupé krijgt een boze blik toegeworpen. Het schijnt dat opgetrokken wenkbrauwen wijzen op afkeuring. De afkeuring zou een effect moeten hebben: dat degene die afgekeurd is zich zo gaat gedragen dat hij niet meer afgekeurd hoeft te worden.

3. In de wereld van de dingen – auto’s, lampen, grasmaaiers – staat afkeuring vaak gelijk aan weggooien of op de schroothoop doen belanden.

4. Wie solliciteert en niet wordt aangenomen, is afgekeurd, al kan hij natuurlijk denken: het heeft niets met mij te maken. Het sociale verkeer bestaat grotendeels uit afgekeurd en goedgekeurd worden. Afkeuring lijkt de boventoon te voeren. Stel uzelf de vraag: bent u vaker goedgekeurd of afgekeurd? Ook de liefde bestaat, zoals bekend, uit afkeuring en goedkeuring. Eerst wordt men afgekeurd, dan goedgekeurd, dan weer afgekeurd, vaak door dezelfde persoon. Het is moeilijk om langdurig met iemand samen te leven zonder diegene regelmatig af te willen keuren. Of de ander de hel is? Soms. Veel vaker werkt de ander ons gewoon op de zenuwen. Natuurlijk werken wij onszelf ook op de zenuwen.

5. De vrees voor de dood zou ermee te maken kunnen hebben dat de dood toch wordt gezien als een afkeuring. Men wordt afgekeurd voor het leven, zoals men ooit afgekeurd kon worden voor het leger. Voor de dienstweigeraar was deze laatste afkeuring een zegen. Het is zeldzaam, maar ook afkeuring kan aangenaam zijn.

advertentie