Een korte verhandeling over de kapper.

1. Men knipt zichzelf of men laat zich knippen. In dat laatste geval gaat men doorgaans naar de kapper, hoewel het ook mogelijk is dat men zich laat knippen door familieleden en vrienden; zolang die er niet voor betaald krijgen mogen ze geen kapper worden genoemd. Volgens de website zzp-nederland.nl is er geen diploma meer nodig om een kapsalon te openen. Wel waarschuwt de website dat de kosten om zo’n salon te beginnen hoog kunnen zijn (inventaris).

2. Toen ik een tiener was, knipte ik mijn moeders haren met een nagelschaartje. Waarom met een nagelschaartje? Er waren toch ook andere scharen voorhanden?
Over een jaar of tien hoop ik in therapie antwoord op deze vraag te krijgen.

3. Moet je praten met de kapper? Als de kapper dat prettig vindt wel. Klant is koning, maar als koning mag je wat voor je onderdanen doen.
Vermoedt u dat de kapper eenzaam is, stel dan veel vragen.
Komt u steeds bij dezelfde kapper, neem dan iets lekkers voor haar of hem mee.

4. De geur van de kapper doet mij denken aan de dood, vermoedelijk vanwege de oude dametjes onder droogkappen. Mijn moeder vertelde dat een oud dametje, een kennis van haar, tijdens een bezoek aan een kapper naar het toilet moest. Ze had de verkeerde deur opengetrokken en was via de keldertrap naar beneden gestort. Nek gebroken. Sindsdien zijn kapper en dood met elkaar verbonden.

5. Een kapper die geen oude dametjes knipt, is geen goede kapper. Mijn kapper in New York is gespecialiseerd in oude en vermoedelijk ook rijke dametjes. Hij vraagt 120 dollar voor een kwartiertje knippen, exclusief fooi.

6. Bent u langdurig werkloos? Of teleurgesteld in Uber? Begin in uw woonkamer een kapsalon.
Spreken en het masseren van de hoofdhuid is belangrijker dan knippen. Onthoud: iedereen kan knippen.
Leer deze drie regels uit het hoofd:
•    haren kunnen het beste droog worden geknipt;
•    huur voor het verven van haren een aardige assistent (v/m) in die daar     ervaring mee heeft;
•    hoe ouder en brozer de klanten zijn, hoe meer behoefte ze hebben aan         complimentjes.

7. Ook de doden moeten soms worden geknipt.