Een korte verhandeling over vaccinatie en vrijheid.

1. Vaccineren is een manier om het krijgen van bepaalde besmettelijke ziektes te voorkomen. Anders dan het besnijden van jongetjes, waar sommige mensen ook tegen zijn, heeft het niet laten vaccineren van je kinderen mogelijk niet alleen gevolgen voor eigen, maar ook voor andermans kinderen.

2. Er zijn mensen die bijvoorbeeld geloven dat je van vaccinaties autisme krijgt. Zoals er mensen zijn die menen dat 9/11 uitgevoerd is door de CIA, en er zijn ook mensen die waarde hechten aan de mening dat de Joden de media controleren. De overeenkomst tussen deze drie opinies is dat ze potentieel schadelijk zijn voor de samenleving en dat ze alle drie het predicaat ‘samenzweringstheorie’ verdienen.

3. Ik heb mij dikwijls gekeerd tegen overheidsdwang. De overheid moet burgers zo veel mogelijk vrijlaten beslissingen te nemen die eventueel schadelijk of immoreel zijn. Om die reden ben ik bijvoorbeeld voor een zeer ruime opvatting van vrijheid van meningsuiting. Maar bepaalde vrijheden kunnen alleen gegarandeerd worden als slechts een kleine groep die vrijheid tot het uiterste test. Zo meen ik dat het doen van racistische of antisemitische uitlatingen beschermd zou moeten zijn door de grondwet. Maar als daardoor racisme of antisemitisme mainstream wordt, ontstaat er een probleem.
Het niet vaccineren van je kinderen is een recht – ouders hebben nu eenmaal het recht kinderen tot op zekere hoogte te beschadigen, zo niet, dan zou de overheid zelf kinderen moeten gaan opvoeden of burgers examen moeten laten afleggen voor ze aan voortplanting mogen doen, volstrekt onwenselijk – maar als te veel mensen gebruik maken van dat recht hebben we een probleem.

4. De vaccinatiegraad in het hele land daalt, schreef Frederiek Weeda een tijd geleden in NRC.
Ik ben nog altijd tegen overheidsdwang, maar misschien zal het moment naderen dat scholen en kinderdagverblijven vaccinatie verplicht stellen. Je zult dan speciale kinderdagverblijven en scholen krijgen voor niet-gevaccineerde kinderen. Soms is gettovorming noodzakelijk.
De overheid moet zo min mogelijk dwingen, maar mag wel ontmoedigen. 
Accijns op sigaretten is ook een vorm van ontmoediging.

5. Het niet laten vaccineren van kinderen schijnt in alle sociale klassen voor te komen. Voer voor sociologen.