Arnon Grunberg met een korte verhandeling over gewenste en ongewenste intimiteit.

1. Het sociale verkeer gaat grotendeels over het bewaren van de juiste afstand. Nooit de gesprekspartner aankijken, om maar een voorbeeld te geven, kan als merkwaardig en kil worden beschouwd, de gesprekspartner de hele tijd aanstaren, kan onaangenaam en grensoverschrijdend overkomen. Zorg dat er tussen u en uw gesprekspartner minimaal dertig centimeter afstand is. Mocht u slecht zijn in het schatten van juiste afstanden dan kunt u een meetlint meenemen. Absurditeit, mits met mate, kan in het sociale verkeer ontwapenend zijn. Absurdisme kan het ijs doen smelten. Smelt het ijs niet dan is er nog altijd het genot van de absurditeit.

2. Authenticiteit speelt ook een rol in het intiemere sociale verkeer. Wij willen graag dat de ander het meent, al doen wij dat zelf niet.

3. Verleiding is geen opdringerigheid, belangstelling ook niet. Het is zaak vriendelijk en geïnteresseerd te zijn zonder al te nieuwsgierig over te komen, uw interesse moet niet op een verhoor gaan lijken. Als u voyeuristische neigingen hebt, als u van gluren houdt, kunt u die intieme bezigheid beter voor u houden. Tenzij uw gesprekspartner verklaart: ‘Ik ben exhibitionist.’ Dan kunt u antwoorden: ‘Dat komt goed uit, ik ben voyeur.’ De intimiteit tussen voyeur en exhibitionist is misschien net zo reëel als die tussen twee geliefden.

4. Enkele mannen verklaarden in de nasleep van #MeToo dat nu niets meer zou mogen of dat men formulieren zou moeten invullen voor men tot een handeling over kan gaan. Deze klachten, voor zover het klachten zijn, verraden onzekerheid over een nieuwe situatie. Men heeft niet automatisch meer rechten omdat men man is. Bent u onzeker over de signalen van de ander dan kunt u navraag doen. Denkt u dat een vriendelijke vraag (‘Kan ik mijn hoofd op uw schoot leggen?’) als agressief en onwenselijk wordt opgevat, stel de vraag dan niet. Verwijder u langzaam, bij voorkeur achteruitlopend, dat is hoffelijk. Men keert ook niet zijn rug naar koning of koningin toe.

5. Wat doet u als de ander u op ongewenste wijze benadert?
Ongewenste gedragingen en opmerkingen worden als ze als ongewenst zijn
ontmaskerd dikwijls afgedaan als grapje.Wees niet bang humorloos over te
komen. Het is goed preventief tegen de ander te zeggen: ‘Ik ben humorloos,
hou daar alsjeblieft rekening mee.’