Arnon Grunberg met een korte verhandeling over het ontbijt.

1.

Het ontbijt wordt niet zozeer genuttigd in de ochtend als wel na het ontwaken. Wanneer u doorgaans ontbijt, zegt dit veel over wie u bent, wat niet wil zeggen dat u al te burgerlijk bent omdat u meestal tussen zeven en acht uur ’s ochtends ontbijt. 

2.

Van een bakje yoghurt via misosoep tot een steak met spiegeleieren, het ontbijt kan uit alles bestaan. 

Mijn moeder beweerde dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag was, toch heeft ze me nooit biefstuk voorgezet voor ik naar school ging. 

3.

De brunch is een uitvinding van restaurants om gasten vroeg op de dag dure champagnecocktails aan te smeren. Met ontbijt heeft de brunch net zo veel te maken als ravioli met de Japanse keuken. Al wil ik een uitzondering maken voor wentelteefjes, zij zijn de plek waar ontbijt en brunch elkaar ontmoeten. (Ik zal de lezer van deze gids die de lekkerste wentelteefjes maakt, belonen met eeuwige liefde.) 

4.

Er zijn mensen die een borrel drinken bij het ontbijt, niet noodzakelijkerwijs alcoholisten. Probeer eens in plaats van na het werk vóór het werk een borreltje achterover te slaan en dan om vijf uur een bord muesli. 

5.

Ik heb een man gekend die om circa vier uur ’s middags opstond en daarna twee witte boterhammen met hagelslag at. Hij was een ontbijtrevolutionair, ook op andere gebieden had hij revolutionaire trekjes die niet van lethargie te onderscheiden waren. De revolutie presenteert zich soms als lethargie. 

6.

In plaats van te ontbijten kunt u ook flink neuken en later stevig lunchen. 

7.

De revolutie kan tijdens een ontbijt beginnen. Het staat iemand vrij om na het ontbijt weer in bed te gaan liggen met de woorden: ‘De revolutie schijnt begonnen te zijn, maar ik wil er graag doorheen slapen.’ 

Meer van Arnon Grunberg