Een korte verhandeling over de facturen.

1.
Uw uitgaven zijn mijn inkomsten en vice versa, de factuur getuigt daarvan. Een van de eerste lessen van de economie: het rondpompen van geld is een voorwaarde voor welvaart. Waar niemand meer iets uitgeeft verarmt iedereen. Minder consumeren lijkt nobel, maar heeft verarming tot gevolg, wat voor de mensen die armer worden niet nobel zal aanvoelen. Het is kortom goed ervoor te zorgen dat mensen u veel facturen sturen en u zelf mensen veel facturen kunt sturen. Als u niet weet hoe dit moet huurt u een coach in.

2.
Het feit dat sommige facturen worden vergoed door een ziektekostenverzekering betekent niet dat het geen facturen zijn. Bij medische dienstverlening is het verstandig je af te vragen of je erheen zou gaan als je zelf de facturen zou moeten betalen. Nutteloze medische dienstverlening belast het verzekeringssysteem onnodig. Ik heb jaren betaald voor relatietherapie, ik heb er geen spijt van.

3.
Tussen degene die de factuur verstuurt en degene die de factuur ontvangt kan een intieme relatie bestaan of hebben bestaan. Als dat zo is, is het verstandig aan de factuur lieve woordjes toe te voegen, zoals: ‘Hoi, je hebt me zes maanden geleden ingehuurd als gezelschapsheer maar de laatste drie facturen zijn nog altijd onbetaald. Ook gezelschapsheren moeten eten. Met liefdevolle groet.’

4.
Sommige facturen blijven onbetaald. Mocht u zelf niet in staat zijn facturen te betalen, blijven communiceren met de schuldeiser. Eerlijk zeggen: ‘Vanwege drama’s bij ons in het gezin ben ik niet in staat de rekening van het hoveniersbedrijf te betalen. Kunt u akkoord gaan met een afbetaling van twee euro per maand?’ Sluit uw ongepubliceerde roman bij.

Soms is sterfelijkheid een uitkomst. De dood kwam eerder dan de schuldeiser.

5.
Ook voor liefde kun je facturen sturen. Sommigen noemen dit ‘huwelijkse voorwaarden’.

Meer van Arnon Grunberg