Falen

, Esther Gerritsen

Ik houd best van aardappelen met jus, maar ik maakte het eigenlijk nooit.

Ooit was de opmerking blijven hangen dat het nog best lastig is een goede jus te maken. Ook was er een herinnering aan een mislukte jus en toen liet ik het maar.
Bij mijn moeder likt mijn dochter het bord af vanwege de jus, maar die gebruikt een pakje, en aan pakjes doen we natuurlijk niet, dus dat was ook al geen optie.
Als gevolg van de vele verboden rondom het koken – geen pakjes, geen voorgesneden groenten, geen kruidenmix – kookte ik vaak maar gewoon niet. Te hoge eisen en angst om te falen, als gevolg: geen jus.
Het duurde jaren voor ik gewoon mijn moeder belde en vroeg: ‘Welk pakje gebruik jij?’ Sindsdien maak ik heerlijke jus. Ik kook ook vaker nu ik van die zakken voorgesneden groenten mag kopen. Het huiselijk leven floreert, omdat ik minder van mezelf verwacht.
Soms kan ik het toch niet laten. Zo experimenteerde ik laatst met kaas in de andijviestamppot en een staafmixer. Dat resulteerde in een soort groene kaasfondue. Het leukste aan die maaltijd was hoe mijn dochter en ik dat spul eensgezind in de vuilnisemmer schoven.
‘Volgende keer alsjeblieft gewone andijviestamppot, mama.’
Hoe moeilijk kan andijviestamppot nou helemaal zijn?
Ik dacht aan die uitspraak van Beckett: ‘Probeer het nog eens, faal nog eens, faal beter.’ Ik citeer hem graag, maar ik geef toe dat ik lange tijd nauwelijks begreep wat hij bedoelde met ‘beter falen’, behalve dat het geen optimisme propageerde en toch opgewekt klonk.
Ik houd natuurlijk niet van falen, wie wel. Liever ontken ik mijn falen dan dat ik het toegeef. Zo heb ik niet gefaald met die andijviestamppot, maar een interessant experiment uitgehaald. Dat is mijn dierbare leugen, want zelden is er beter gefaald dan met deze stamppot.
Robert Louis Stevenson zei: ‘Waartoe wij ook zijn bestemd, wij zijn niet bestemd om te slagen. Falen is het ons toebedeelde lot. Onze opdracht is door te gaan met falen in een goed humeur.’
Langzaam begin ik te begrijpen dat die schrijvers het falen zo glorieus beschreven, zodat hun falen hun slagen zou worden.
Zo win ook ik weer met mijn smerige stamppot. Al waren al die andere maaltijden die ik die week kookte prima, de maaltijd die mijn dochter en ik zullen onthouden is natuurlijk de stamppot die we zo opgewekt de vuilnisemmer in schoven.

advertentie