Geluk

, Esther Gerritsen

Ik neem niet graag een andere weg als ik vermoed dat er een file is op de bekende route. Ik vertrouw die andere route niet, je weet nooit wat je daar weer wacht.

‘Zoals wanneer iemand die vlucht voor een leeuw aangevallen wordt door een beer en dan, als hij een huis binnenvlucht en met zijn hand tegen de muur leunt, gebeten wordt door een slang.’
Het zijn woorden van de profeet Amos uit het Oude Testament, en vreemd genoeg brengen ze me in gedachten naar de snelweg.
Het is niet alleen maar vrees dat mijn vlucht uit de file me in andere onbekende problemen brengt. Een andere route betekent ook dat ik bij elke afslag opnieuw keuzes moet maken. Ik houd vooral van
autorijden als ik niets te zeggen heb, niet over mijn route, niet over mijn tempo.
Ik had het paard van Don Quichot wel willen berijden, die de ‘wil van zijn baas op sleeptouw had.’ Don Quichot  nam geen andere weg dan de weg die zijn paard wilde gaan. Volgens de Ridder met het Droeve Gelaat lag hierin de kracht van avonturen.
Mijn auto heeft geen wil, mijn routeplanner wel. De wegen met hun strepen en pijlen hebben een vastomlijnde wil, de borden erboven met knipperende cijfers gebieden me vaart te minderen, de auto’s voor me verlangen mijn stapvoets rijden.
Ik sluit aan. Gedwee zou je kunnen zeggen, als een schaap, en toch is dit mijn avontuur. De profeet Amos was een schapenfokker, misschien had hij het filegeluk wel begrepen.
Ik kijk toe hoe andere automobilisten op de valreep uitvoegen en nog net die afslag nemen om iets anders te proberen. Ik probeer niets.
Mijn wil is op sleeptouw en ik ben op avontuur. Het is misschien een vreemd avontuur, samen met die honderden andere automobilisten die ook geen kant op kunnen en toch zou ik niet zonder mijn avonturen kunnen. Zonder die momenten zonder wil. Zonder geluk.
Het lijkt een vlaag bevoorrecht bewustzijn. De term komt van Oliver Sacks, uit zijn beschrijving van de mystica Hildegard van Bingen die zich verheugde in haar prachtige visioenen, die ze aanschouwde volgens de wil van God.
De visioenen bestuderend concludeerde Oliver Sacks dat ze aan ernstige migraine moet hebben geleden.
Ik kan mijn filegeluk heel gemakkelijk onderuit halen, maar ik doe het niet. Ik ga mezelf mijn eigen visioenen niet ontnemen.