Het land van nooit

, Tim den Besten

Tim las over een achtbaan waarin je je laatste rit kunt maken. Wat betekent het voor ons als euthanasie in de toekomst op deze manier mogelijk is?

Stel dat er een pretpark zou zijn met attracties waar je aan doodgaat, zou je dan een kaartje kopen?

Ik vroeg het me af doordat in de krant een artikel stond over een zelfmoordbeurs in Canada (de ‘Exit New Tech Conference’), waar toekomstplannen werden gepresenteerd voor een ‘Euthanasia Rollercoaster’: een achtbaan waarvan de inzittenden aan zulke sterke g-krachten worden blootgesteld dat de zuurstoftoevoer naar de hersenen stilvalt. Dan ga je dus dood tijdens het ritje in de achtbaan. En dat is de bedoeling: het is een zelfmoordachtbaan.

Het is een van de vele manieren waarop het in de toekomst mogelijk zou moeten zijn om uit het leven te stappen, vinden de uitvinders zelf in ieder geval. Even los van de morele en technische beren op de weg: zou het echt misschien zo zijn dat we over zoveel jaar kijken naar een documentaire over iemand die het eerste ritje in de ‘Euthanasia’ mag maken? En staat de familie er dan bij? En is die achtbaan dan neergezet door Monuta met een crematorium ernaast? Rijdt die achtbaan direct de oven in? Zijn er van die wachtrijen waarbij er een nog langere rij blijkt te zijn als je het hoekje omgaat? Is er een fotomoment in de achtbaan? En wordt die foto dan gemaakt voor of na de dood? Is er een looping? Zit je met anderen die ook willen sterven in een karretje? En staat er dan op de uitnodiging dat je wordt uitgenodigd om aanwezig te zijn bij ‘Henks laatste rit’?

Ik denk dat je heel moedig moet zijn om te leven, maar misschien nog wel moediger om je eigen dood te kiezen.

Tim den Besten

Mensen willen natuurlijk altijd maar blijven leven. Daar is ons bestaan op ingericht: voortplanten en in leven blijven, misschien wel tegen beter weten in. Ik vind dat iedereen zelf mag beslissen wat hij of zij met het leven doet, uitzonderingen daargelaten. Maar zou onze wereld een andere wereld worden als het makkelijker wordt om uit het leven te stappen? Willen mensen dan sneller dood? Zullen mensen meer zelfmoord plegen als je de dood thuis kan laten bezorgen? Als er bedrijven zijn die op steeds spectaculairdere manieren de dood bereikbaar maken voor iedereen?

Ik moet denken aan een vergelijking die misschien maar gedeeltelijk opgaat, maar ik ben hem toch al aan het typen: als er veel fastfoodrestaurants zijn, eten mensen dan meer fastfood?

Ik denk dat je heel moedig moet zijn om te leven, maar misschien nog wel moediger om je eigen dood te kiezen. Ik denk niet dat het door de ‘Euthanasia’ aantrekkelijker wordt, maar als er mensen zijn die het willen dan vind ik misschien wel dat dat moet kunnen. Na veel gesprekken met artsen natuurlijk.

De uitvinders van de ‘Euthanasia’ zeggen dat hun achtbaan 'een euforische, elegante en betekenisvolle dood tot gevolg heeft'. Maar dat kan natuurlijk niemand navertellen.

Tim den Besten is programmamaker bij de VPRO. Zo maakte hij korte maar krachtige interviews in Zomergifjes, ging hij achter de geraniums kijken in Oudtopia en knuffelde hij veel dieren voor het Villa Achterwerk-programma Beestieboys. Met Tims ^ Tent was Tim in de zomer van 2017 elke woensdag op de camping te vinden, waar hij gasten als Maartje Wortel en de jongens van Rundfunk in zijn tent ontving. Tim zit ook op Twitter en hij schrijft wekelijks een column voor vpro.nl.

advertentie