Hugo Blom

Ieder jaar worden er vlak voor Kerst drie dj’s van 3FM in een glazen huis opgesloten, ergens op een plein in Nederland. Zeven dagen niet eten, non-stop plaatjes draaien en geld inzamelen. vpro’s 3voor12-dj Roosmarijn Reijmer pleitte vorige week in een interview in NRC voor een betere man-vrouwverdeling op de radiozenders – niet in de laatste plaats op 3FM, waar zij de enige vrouwelijke dj is met een doordeweeks programma – én voor een vrouwelijke dj in het Glazen Huis, want dat is ook al weer acht jaar geleden.

Schakelen we even over naar NPO-radiodirecteur Jurre Bosman, u weet wel de man die de zendtijd van Argos wil laten halveren. In een reactie achtte hij het mogelijk dat er binnen een half jaar een vrouwelijke dj door de week, overdag op 3FM te horen zou moeten zijn. 

Een half jaar. Waarom niet volgende week? Waar ben je dan eigenlijk nog directeur voor? Los daarvan, dit schiet natuurlijk allemaal niet op. Er zijn vijf publieke radiozenders, dat is 300 uur radio, van maandag tot vrijdag overdag (6.00-18.00 uur). 

Ik ga het verder niet allemaal voor Jurre uitzoeken, maar kijkt u anders even een paar pagina’s verder, bij de radio-­kolommen in dit blad en zoekt u tussen de Barts, Ruuds, Hanzen, Robben, Franken en Sanders naar de Rozen. Werk aan de winkel Jurre. 

Daar kan dat Glazen Huis trouwens mooi bij helpen. Ik zou daar eind 2017 niet één vrouw, en ook geen drie, maar wel twintig mannelijke dj’s in opsluiten. En nooit meer vrijlaten.