Zojuist is bekend gemaakt dat het VPRO-programma Brieven aan Andalusië de Zilveren Nipkowschijf 2020 heeft gewonnen. De andere genomineerden waren Frontberichten en Oogappels (beide BNNVARA).

'Met Brieven aan Andalusië (VPRO) heeft Stef Biemans, de dichter onder de Nederlandse reisverslaggevers, een wonderschone serie gemaakt,' leest het juryrapport. 'Hij doet niet alleen verslag van het tussen traditie en globalisering meanderende leven in Zuid-Spanje, maar de reeks wordt geleidelijk aan steeds meer een verslag van zijn eigen migratie, met vrouw en kinderen, vanuit Nicaragua. Zo wordt Brieven aan Andalusië ook een van binnenuit verteld verhaal over liefde en onthechting - vol schitterende scènes uit een huwelijk.'

Bekijk hier de uitreiking terug

over Brieven aan Andalusië

In de zesdelige reisserie Brieven aan Andalusië leert Stef Biemans via brieven aan de inwoners van Andalusië het land kennen waar hij met zijn Nicaraguaanse gezin een veilig toevluchtsoord heeft gevonden.

Iets meer dan een jaar geleden woonde Stef namelijk nog met zijn familie in Nicaragua, in een rustige wijk van het gemoedelijke dorp Masaya. Maar zijn straat veranderde in een oorlogsgebied toen het land in een diepe crisis belandde en president Daniel Ortega de protesten met harde hand de kop in drukte.

Stef zocht naar een toevluchtsoord en belandde met zijn vrouw en kinderen in Andalusië. Om zijn weg te vinden en dit deel van Spanje beter te leren kennen schrijft hij brieven aan de inwoners. In de serie ontdekt Stef Andalusië aan de hand van die brieven, maar parallel aan dit verhaal volg je zijn persoonlijke situatie, die natuurlijk sterk beïnvloed wordt door de crisis in Nicaragua.

eervolle vermelding Zilveren Reismicrofoon: Sagid Carter

De Nipkowjury gaf 3voor12-radio host Sagid Carter een eervolle vermelding voor de Zilveren Reismicrofoon, een aanmoedigingspluim die uitgereikt wordt naast de prestigieuze jaarlijkse radiotrofee.

Uit het juryrapport: 'De 25-jarige Carter is een groot muziekliefhebber met een brede smaak die het aanbod hoorbaar ‘open minded’ benadert. Waar deejays bij ‘de commerciëlen’ nog grotendeels zijn veroordeeld tot lijstje van de muziekredactie of playlists uit de computer, is bij zowel Radio 2 als Radio 5 als 3FM sinds enige tijd weer sprake van muzikale inbreng door de deejays. Zoals het hoort. Aan Carter is die vrijheid toe te vertrouwen. Haar zaterdagavondshow Club Carter is de opmaat voor een avondje of nachtje stappen. Hierin veel dansbaar werk, maar ook felle gitaarrock en soms een ‘classic’ van bijvoorbeeld Joy Division.'

speciale vermelding: 100 dagen voor de klas

Eerder werd bekend dat 100 dagen voor de klas een speciale vermelding kreeg van de Nipkowjury. 'Deze vermelding danken makers Tim den Besten en Nicolaas Veul aan hun gedurfde sprong in het diepe, door honderd dagen lang te proberen een nuttige rol te vervullen voor klasladingen jonge mensen. Een ode aan het onderwijzersvak, met liefde gemaakt. Want ondanks alle moeilijkheden twitterden onderwijzers in de lockdown teksten als: ‘Ach, door dit soort beelden krijg ik zo veel zin om weer voor de klas te staan’. Misschien ook omdat hun handen jeukten?'

meer VPRO-programma's