Het archief van Villa Achterwerk groeit nog steeds. Op vpro.nl/anderekoek is dertig jaar onderscheidende jeugdtelevisie terug te vinden.

We kennen Roos van der Zande natuurlijk allemaal van haar onnavolgbare avonturen met de druktemakers Van Oorschot en Van Rossum in de adhd-jeugdserie Roos en haar mannen. In haar rode mantelpakje was zij veruit de verstandigste van het roekeloze trio dat bekend stond om hun enorme consumptie van roze koeken. Die charmante Roos (Raymonde de Kuyper) is alweer enige tijd te zien als oma in de commercials van Albert Heijn.

We zijn dus een generatie verder en dat is voor de VPRO een van de redenen om de parels van Villa Achterwerk opnieuw onder de aandacht te brengen. Dat gebeurt onder de kop Andere koek, en dat is inderdaad een verwijzing naar de populaire glacés. Op vpro.nl/anderekoek is dertig jaar onderscheidende jeugdtelevisie terug te vinden. Uniek, met smaak bereid en meestal verantwoord, maar niet altijd. Programma’s die kinderen plezier, zelfvertrouwen en goede herinneringen voor later meegeven. Ook zeer geschikt om samen met uw kinderen of kleinkinderen terug te kijken, want volgens de samenstellers zijn ze eindeloos houdbaar. Mocht dat niet zo blijken te zijn dan ligt het niet aan het programma. In dat geval heeft u zelf misschien de tand des tijds niet weerstaan. Grapje.

nieuw

Het archief mag dan uitpuilen, de VPRO blijft gewoon doorgaan met programma’s maken voor de jeugd. Zoals Kop op! In deze animatieserie van supertrio Job, Joris & Marieke wisselen drie vrienden door middel van een wasmachine van hoofd. Raar? Jazeker, maar leuk en net zo mooi als de gelijknamige film waarop de serie is gebaseerd.

Olga Zuiderhoek is de verteller en pseudo-psycholoog in In Freudesnaam. Daarin behandelt ze vraagstukken van tieners, zoals hoe krijg ik merkschoenen of hoe kan ik grappiger worden. Natuurlijk komt er ook een nieuwe reeks De regels van Floor en het allerbeste nieuws is dat Koplopers met vier nieuwe portretten komt uit de voorhoede van een nieuwe generatie: de zestienjarige motorcrosser Kay de Wolf, FIFA-speler Levi de Weerd die serieus geld verdient als e-sporter in Team Gullit, negenjarig model Joeke Rovers en kunstschaatser Lindsay van Zundert. Zij hebben allemaal hun idolen in de grotemensenwereld en, wie weet, zijn zij straks zelf het voorbeeld voor de volgende generatie.

etalage

Dit interview is onderdeel van de wintereditie 2022 van de VPRO etalage. Lees verder door op een van onderstaande afbeeldingen te klikken.