Geert-Jan Bogaerts ging afgelopen weekend in gesprek met een bot. Of eerlijker: de bot ging in gesprek met hem. Over slimme zoekmachines, masturberen en Rembo & Rembo.

Ik krijg twee foto’s te zien waaruit ik moet kiezen: een zonsondergang, en een ring die om een vinger wordt geschoven. Ik kies de zon. Dan: een blije dame met een koffer die over een verlaten weg loopt, en een beeld van een interviewer. Ik kies de dame.

Mijn gesprekspartner trekt zijn eerste conclusie: 'Echt iets voor jou,' zegt ie. 'De zon achterna.'

Vervolgens: een rugzakker door het bos, of een serie reageerbuizen die hinten op chemische proeven. De laatste spreekt me meer aan, en als ik mijn voorlaatste keuze maak (tussen een drone en een rijtje hippe jongeren – ik ga voor de drone), weet mijn nieuwe Facebookmaatje, met wie ik aan het chatten ben, al zeker dat ie op een unieke selectie uitkomt. Maar om zeker te zijn, legt ie me nog een laatste serie voor: bouwvakkers of een microscoop.

Mijn keuze voor de microscoop bevestigt hem in zijn mening: 'Zeg maar niks meer. Dit is jouw pakkie an!' Vervolgens komt hij met een YouTube-filmpje van een maand of acht oud, uit de online serie Zelfgemaakt.

Nou tik ik hierboven wel zo gemakkelijk ‘hij’ en ‘hem’, maar eigenlijk ben ik helemaal niet zeker van het geslacht van mijn adviseur. ‘Het’ is misschien toepasselijker. Want ik krijg dit advies niet van een mens, maar van een robot. Als je op Facebook zit, stuur dan een bericht naar de VPRObot, en vergelijk jouw ervaringen met de mijne.

aanmoedigingsprijs

Deze bot is vorige week in twee dagen ontwikkeld – dus verwacht er nog niet te veel van – tijdens een hackathon op het VPRO Medialab in Eindhoven. Ik mocht de jury voorzitten, en deze kreeg van mij een aanmoedigingsprijs. Want ik zie het daadwerkelijk zitten om deze bot te gaan inzetten voor ons publiek. Eigenlijk is het niet meer dan een slimme laag tussen onze zoekpagina’s en het rijke archief van de VPRO, waarin pareltjes van Cherry Duyns, Van Kooten en De Bie, tot Diogenes, Toren C en Jiskefet zijn terug te vinden.

Zo’n slimme laag maakt het voor ons publiek allicht weer een heel stuk gemakkelijker om zich te vermaken met een avondje grasduinen door dit archief. Leuker in ieder geval dan elke keer weer een zoekformuliertje invullen. Je kunt je laten verrassen door de keuze van de robot. Zoals bij de volgende sessie die ik doe. Ik kies een paar plaatjes zonder een heel seksuele connotatie, maar huppakee, daar wordt mij toch een archieffilmpje voorgeschoteld van Metropolis over de Japanse wereldkampioen masturberen.

Als we over een paar maanden deze robot daadwerkelijk hebben geïntegreerd in onze Facebook-accounts en op onze website, dan kunnen we weer een nieuw wapenfeit afvinken in het lijstje techtrends waarmee we (en elke mediaorganisatie) volgens toekomstgoeroe Amy Webb volgend jaar te maken gaan krijgen. De conversatie met je computer, waarin steeds meer intelligentie schuilgaat die niet meer van menselijke slimheid is te onderscheiden, is volgens haar dé trend van 2017.

Kunstmatige intelligentie is een onderwerp dat de komende maanden nog wel vaker in deze kolommen zal terugkeren. Met alle ethische en praktische vraagstukken die dat met zich meebrengt.

Nou vooruit, nog een laatste testje dan. Na een paar vrolijke foto’s word ik diep in mijn jeugdherinneringen teruggeworpen. Hilarisch filmpje: de Föhn, van Rembo & Rembo. Kijken!

zelf aan de slag

Benieuwd naar wat de VPRObot voor jou kan betekenen? Volg dan deze link naar de Facebookpagina en stuur de bot een berichtje: met een vriendelijke 'hallo' kom je al een heel eind! De VPRObot is ook aan te spreken via Facebook Messenger.

Geert-Jan Bogaerts

Geert-Jan Bogaerts is afdelingshoofd Digitaal van de VPRO. Als onderdeel van een nieuwe reeks Berichten uit de nieuwe wereld bericht hij tweewekelijks over innovaties binnen de omroep en technologische trends en ontwikkelingen die hij signaleert daarbuiten. Een interview met hem over zijn werk lees je hier. Zijn favoriete robots zijn Archie, de man van staal, uit de gelijknamige stripboekenserie, HAL uit 2001: A Space Oddysey en R. Daneel Olivaw, uit de boeken van Isaac Asimov.

meer van het medialab