Het VPRO Medialab testte tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven op 24 en 25 oktober 2019 een eerste prototype van het interactieve smartphone-verhaal DUSTIN.

DUSTIN

Het interactieve verhaal

DUSTIN is een interactief verhaal dat zich afspeelt op je smartphone en gebruik maakt van augmented reality (AR). Het hoofdpersonage is een slimme stofzuiger die zich niet senang voelt in zijn dienende rol en het heft meer in eigen hand wil nemen. Als gebruiker heb je een actieve rol in het verhaal en kun je het voortstuwen door middel van kleine interacties en game-elementen. DUSTIN zet je aan het denken over de morele implicaties van steeds slimmer wordende apparaten. Dustin is een samenwerking met Niels ’t Hooft - een hybride schrijver die werkt op het kruisvlak van literatuur en technologie.

VPRO Woonkamer

De VPRO was dit jaar aanwezig op de Dutch Design Week met de VPRO-woonkamer in het Klokgebouw. Daar konden bezoekers even uitrusten en zélf de toekomst verkennen aan de hand van verschillende VPRO-producties en installaties. Er waren o.a. korte previews van de series De toekomst is fantastisch en De toekomstbouwers te zien. Ook was er dagelijks een ‘happy hour’ waarin bezoekers in gesprek konden gaan met ontwerpers en programmamakers. Aan welke thema’s, onderwerpen, utopieën en dystopieën zou de VPRO aandacht moeten besteden?

Prototype DUSTIN

In de VPRO-woonkamer bood het VPRO Medialab bezoekers de mogelijkheid om het prototype van DUSTIN te testen. Ze konden individueel het eerste deel van het verhaal ervaren en input geven voor de verdere ontwikkeling. In totaal testte meer dan 70 mensen de app en kregen we veel waardevolle feedback over zowel de inhoud als de functionaliteit. Deze nemen we mee  in de verdere ontwikkeling.

Een greep uit de reacties: 

“Leuk als ie boos op me wordt, dan ga ik echt nadenken of ik iets verkeerd heb gedaan.”

“De app is soms een beetje sloom”

“Het zou leuk zijn als je de stofzuiger uit de app zou kunnen koppelen aan een echte draadloze stofzuiger” 

“Leuk! Ik zou meer willen spelen” 

Creatief gebruik van smartphones

DUSTIN past in de onderzoekslijn van VPRO Medialab met focus op de smartphone. Omdat onze smartphones inmiddels zijn uitgegroeid tot extern lichaamsdeel en we bijna niet zonder kunnen, verkennen wij de mogelijkheden om de smartphone in te zetten als platform om creatieve verhalen mee te vertellen.

Dit deden we eerder op verschillende manieren met o.a. het Whatsapp-verhaal experiment ‘vpro aan het typen…’ en de mobile take-over-film MarkyMark87 en nu dus met DUSTIN.
 

Momenteel werken we door aan de ontwikkeling van DUSTIN. De verhalende app zal in het voorjaar van 2020 gereed zijn en beschikbaar in de app-stores.