6-10 oktober

Schrijfster Hanna Bervoets, alleskunner Paul de Leeuw, schrijfster, columniste en journaliste Nausicaa Marbe, schrijver Gustaaf Peek en singer-songwriter Lucky Fonz III; ze komen deze week uitvoerig aan het woord in Nooit Meer Slapen. Verder o.a aandacht voor de roman 'Onschuld' van Jeroen Theunissen en de nieuwe dichtbundel van Yannick Dangre; 'Met terugwerkende kracht'.

maandag 6 oktober

De aankondiging van de nieuwe editie van DSM, een classificatiesysteem voor psychische aandoeningen, bracht Hanna Bervoets op het idee van haar vierde roman Efter. ‘Zo’n catalogus is geen weergave van de werkelijkheid, maar een manier waarop we de werkelijkheid vormgeven,’ aldus de schrijfster. Efter speelt zich af in een nabije toekomst, waarin artsen en wetenschappers verliefdheid als psychische aandoening zijn gaan beschouwen. De medische industrie springt gretig op de nieuwe diagnose in. Er openen klinieken tegen liefdesverslaving, en farmaceut Fizzler wil als eerste een geneesmiddel tegen verliefdheid op de markt brengen. Efter volgt negen personages die ieder op hun eigen manier met de introductie van het medicijn te maken krijgen. Pieter van der Wielen ontvangt schrijfster Hanna Bervoets in de studio.

De afgelopen weken draaiden we ze al veel in ons programma: Beginners, de band van zangeres en violiste Susanne Linssen. Vorige maand verscheen het debuutalbum September Sunburn. Hoog tijd voor een interview met de frontvrouw. En in Brussel spraken we met de Vlaamse schrijver Jeroen Theunissen over zijn nieuwe roman Onschuld. Terwijl de hoofdpersonage Manuel Horst, een jonge oorlogsfotograaf, in Syrië door jihadisten wordt ontvoerd, sterft zijn gehate vader tijdens een bergwandeling in de Pyreneeën. Zowel zijn eigen ervaringen als het overlijden lijken Manuel koud te laten terwijl hij zijn leven weer op probeert te pakken. Een gesprek met hem over literatuur, Syrië en het lot. En verder reageert schrijver Özcan Akyol op iets wat er vandaag in de wereld is gebeurd.

dinsdag 7 oktober

Al bijna veertig jaar is Paul de Leeuw bevangen door de gedachte niet ouder te worden dan 52. Tot zijn eigen verbazing heeft hij die leeftijd nu bereikt. In het theaterprogramma Ik ben rustig! blikt hij terug op zijn leven, herziet hij zijn eigen identiteit. Wat als hij in Duitsland was geboren? Wat als hij toch was ingegaan op de avances van die negentienjarige? Met de voorstelling is de presentator en televisiemaker terug in het theater, waar het ooit allemaal begonnen was. De Leeuw: ‘Het theaterprogramma dat ik nu maak, voel ik als noodzaak, het doet er toe. Sterker, ik denk nu veel meer in theater dan in televisie.’ Pieter van der Wielen ontvangt Paul de Leeuw in de studio.

Petra Stavast maakte in 2001 en 2002 als fotografiestudente een reeks portretten van haar Amsterdamse hospita Ramya. Het was het begin van een vriendschap die duurde tot Ramya’s dood in 2012. Alle Ramya-foto’s (en meer) heeft Stavast nu verzameld in een boek. Het is een monumentje in boekvorm voor een raadselachtige vriendin. In Nooit Meer Slapen vertelt de fotografe over het project. Verder leest schrijver Özcan Akyol een tekstfragment dat door het nieuws is geïnspireerd. En we praten met schrijver en dichter Yannick Dangre over zijn tweede dichtbundel Met terugwerkende kracht. We ontmoetten hem op het station Amsterdam Centraal waar het slotgedicht zich afspeelt.

Woensdag 8 oktober

Nausicaa Marbe ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een van de meest spraakmakende columnisten van Nederland, aanvankelijk bij de Volkskrant, tegenwoordig in De Telegraaf. Met Smeergeld keert zij terug naar haar grote liefde, de roman. Het vertelt het verhaal van Job en Gaby. Samen met hun twee puberende kinderen wonen ze in een fraai huis. Maar als Job zijn baan kwijtraakt, gaat het gezin gebukt onder geldzorgen. Job trekt zich daar echter weinig van aan. Een jaar na zijn ontslag duikt ineens een oude bekende uit Oost-Europa op, een vrouw die Jobs leven nog verder zou kunnen verwoesten. Pieter van der Wielen praat met de in Roemenië geboren schrijfster en columniste Nausicaa Marbe.

We spreken met prof Wil Roebroeks, archeoloog te Leiden en internationaal autoriteit inzake de vroege mens en zijn tijdgenoten. Hij komt met wereldnieuws over dit onderwerp. Verder leest schrijver Özcan Akyol een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd. En we besteden aandacht aan het boek De lustfabriek. In Nederland wordt massaal porno gekeken. Maar aan de ondernemerskant blijft deze bedrijfstak grotendeels onzichtbaar, al gaan er miljoenen in om. Dit boek vertelt over de ondernemers die het avontuur aangingen.

Donderdag 9 oktober

Schrijver Gustaaf Peek zag zijn derde roman Ik was Amerika (2010) bekroond worden met de BNG Nieuwe Literatuurprijs en de F. Bordewijk-prijs. Zijn nieuwe roman Godin, held gaat over Tessa en Marius. Ze zijn hun hele leven verliefd. Soms zijn ze samen, soms niet. Jarenlang leven ze van geheime ontmoetingen in hotelkamers. Een romance met vele namen: bevlieging, affaire, obsessie. Dit is hun onverhulde verhaal, verteld van einde tot begin. Van de laatste aanraking tot de eerste ontmoeting, van het laatste woord tot de eerste blik. Pieter van der Wielen praat met Gustaaf Peek over het mysterieuze van de liefde.

In het tweede uur praten we met de van oorsprong Iraanse schrijfster Firoozeh Farjadnia. In haar debuutroman Postvogel beschrijft ze het land van herkomst en het land waar ze naar emigreerde: Nederland. Verder o.a. een bijdrage van schrijver Özcan Akyol die zich weer door het nieuws laat inspireren. En met de tentoonstelling The Future of Fashion is Now geven ruim vijftig internationale couturiers en kunstenaars hun visie op de toekomst van mode. Van gerenommeerde namen als Viktor & Rolf tot aanstormend talent als Elisa van Joolen. We gaan naar museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam waar verschillende ontwerpers hun werken opbouwen.

Vrijdag 10 oktober

Met Lucky Fonz III is het hard gegaan: van straatzanger tot één van Nederlands meest geliefde singer-songwriters. De eigenzinnige troubadour maakt nu een nieuwe stap in zijn carrière. Hij gaat de theaters in met zijn eerste cabaretshow Neurose, geur & maneschijn. Geen ingetogen, sombere singer-songwriteravond, maar een onemanshow over zingeving, mislukken en opkrabbelen, met nieuw en oud Nederlandstalig materiaal. Anton de Goede ontvangt Lucky Fonz III (met gitaar) in de studio.

Twee robots aan weerszijden van de wereldzeeën die elkaar dankzij de stromingen moeten ontmoeten. Het klinkt bijna onmogelijk maar Lotte Geeven heeft een aantal maritieme instituten in de hand genomen om het allemaal mogelijk te maken. We spreken met de beeldend kunstenaar over haar zee-expeditie en de opkomst van de robot. Verder reageert schrijver Özcan Akyol nog eenmaal op het nieuws. En Beats Unraveled is een serie video's waarin slagwerker Frank Wienk (Binkbeats) zijn favoriete nummers nauwgezet naspeelt. In zijn eentje, in één take, omringd door instrumenten en loopstations. In diezelfde setting gaat hij nu live optreden met eigen werk. We spreken hem tijdens de voorbereidingen.