8-12 december

Te gast in de studio zijn: Cabaretier Paul Haenen, schrijfster Fleur Bourgonje, waterexpert Henk Ovink, psychiater en psychotherapeut Dirk De Wachter en fotograaf Otto Snoek. Verder besteden we o.a. aandacht aan de tentoonstelling 'Reflect', de film 'The Riot Club' en de familievoorstelling 'De zere Neus van Bergerac'.

maandag 8 december

Cabaretier Paul Haenen en zijn alter ego’s Margeet Dolman en dominee Gremdaat spelen vanaf deze week weer een maand lang hun wintervoorstelling Dolman brengt warmte en Gremdaat wijst de weg in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam. De voorstelling begon ooit als een remedie tegen hun eigen kerstdepressie, maar is nu al aan de 20ste editie toe. Het recept: Dominee Gremdaat neemt het afgelopen jaar door aan de hand van de krant en Margreet Dolman vertelt eigen verhalen en hoort ook de belevenissen van mensen uit de zaal aan. Paul Haenen is een uur te gast in de studio, Pieter van der Wielen praat met hem.

Er worden grote stappen gezet op het gebied van Kunstmatige Intelligentie maar wat zal dat voor ons betekenen? De vooraanstaande sterrenkundige Stephen Hawking sloot zich deze week aan bij de groeiende groep wetenschappers die vreest dat Kunstmatige Intelligentie uiteindelijk gevaarlijk voor de mens zou kunnen zijn. Nooit Meer Slapen spreekt met filosoof Jan Drost over de steeds verder verdiepende relatie tussen mens en computer. Verder leest schrijver Daan Heerma van Voss een verhaal voor dat op de actualiteit is geïnspireerd, en we besteden aandacht aan de jaarlijkse filmquiz in EYE, waarvan de presentatie in handen is van cabaretier en acteur Henry van Loon. 

dinsdag 9 december

Fleur Bourgonje woonde lange tijd in Zuid-Amerika. Eenmaal terug in Nederland, begon ze te schrijven over haar ervaringen met de verschillende regimes en over de staatsgrepen en de terreur in Latijns-Amerika. Haar nieuwe roman Uitval gaat over ouder worden en het besef van eindigheid. In het verhaal verliest een vrouw kort de macht over haar rechterbeen. Het ogenschijnlijk onbeduidende incident ervaart zij als een vingerwijzing naar verval en eindigheid. Vanuit dit ontregelende perspectief herleest ze haar net ingeleverde manuscript, en ze betrapt zichzelf erop dat ze de indrukwekkendste gebeurtenissen van haar leven veelal onbewust gekleurd heeft weergegeven. Ze neemt haar verleden en haar manuscript opnieuw onder de loep. Pieter van der Wielen praat met schrijfster en dichteres Fleur Bourgonje.

Aziz Bekkaoui is curator van de tentoonstelling Reflect die vanaf komend weekend te zien is in hostel en kunstenaarscentrum WOW. Hij heeft elf modetalenten geselecteerd die met hun ontwerpen iets zeggen over de huidige tijdgeest. Nooit Meer Slapen spreekt de modeontwerper in zijn showroom in Amsterdam. Verder reageert schrijver Daan Heerma van Voss op een nieuwsbericht, en we praten met documentairemaakster Carin Goeijers. Zij heeft een documentaire gemaakt over het echtpaar Louis en Jacqueline Hagemann. In 2005 werd Louis tot levenslang veroordeeld, en in 2008 trouwt hij, in de gevangenis, met Jacqueline. Samen leven zij ieder hun leven, hij binnen en zij buiten.

woensdag 10 december

Bring in the Dutch, klinkt het in het buitenland als er een probleem is met water. In Nederland zit veel waterkennis die in het buitenland bruikbaar is. Maar ook in ons eigen land staan we voor een opgave als het gaat om watermanagement. Om onze veiligheid te kunnen garanderen, is daarom kennis over dijken nodig. Ondanks het belang voor onze geschiedenis, economie, cultuur en natuur zijn onze dijken nooit goed in kaart gebracht. Dat is opmerkelijk, want zonder dijken had Nederland niet eens bestaan. In het boek Dijken van Nederland worden de dijken voor het eerst als geheel beschreven. Pieter van der Wielen praat met waterexpert Henk Ovink, adviseur van president Obama op het gebied van watermanagement, die een bijdrage in het boek schreef.

Martine Sandifort heeft samen met Remko Vrijdag een nieuwe theatervoorstelling gemaakt. In Löyly speelt het cabaretduo verschillende gemankeerde en absurde personages. Het stuk gaat aankomende vrijdag in première en Nooit Meer Slapen ontmoet de cabaretière bij haar thuis. Verder leest schrijver Daan Heerma van Voss een verhaal dat op de actualiteit is geïnspireerd. En met striptekenaar Jean-Marc van Tol bezoeken we The Riot Club, een film over de Engelse corpscultuur. Tijdens zijn studie Nederlands ontmoette hij bij een Amsterdamse studentenvereniging Bastiaan Geleijnse en John Reid, met wie hij in 1993 het brutale duo Fokke & Sukke bedacht.

donderdag 11 december

Geen enkel thema is zo vaak beschreven in literatuur, muziek en kunst als de liefde. Toch blijft de mens op zoek naar haar ware aard. We denken haar te kunnen definiëren en vatten maar merken steeds weer dat we tekortschieten. Liefde is ondoorgrondelijk maar levensnoodzakelijk. In het boek Liefde. Een onmogelijk verlangen houdt de Vlaamse psychiater en psychotherapeut Dirk De Wachter een pleidooi om gewoon te doen. Want alleen dan, als we niks forceren, kan de liefde in volle glorie verschijnen. Pieter van der Wielen praat met Dirk De Wachter.

De Twentse band Fratsen is terug. De Nederlandstalige band rond cabaretier en muzikant André Manuel ontstond eind jaren '80 in Diepenheim. Na tien jaar stilte heeft het viertal een nieuw album uit: Caspar. We praten met André Manuel over de comeback van Fratsen. Verder leest schrijver Daan Heerma van Voss een tekst die op de actualiteit is geïnspireerd. Striptekenaar Peter Pontiac besloot een boek over de dood te maken. Het idee bleef echter liggen, het kwam er gewoon niet van. Tot hij getroffen werd door een ernstige leverziekte. Nu, met de dood op de hielen, probeert hij zijn boek STYX of de zesplankenkoorts alsnog te voltooien. Wij praten met de tekenaar over leven, werken en de gevolgen van sex, drugs en rock 'n roll.

vrijdag 12 december

Al meer dan tien jaar fotografeert Otto Snoek in zijn geboortestad Rotterdam. Gewapend met zijn camera begeeft hij zich bij voorkeur te midden van winkelend, uitgaand, feestvierend of voetbalminnend publiek om de hedendaagse massacultuur in de grote stad vast te leggen. Zijn nieuwe boek Ukrainian Crossroads bevat foto’s van Oekraïense steden en het platteland, uit de periode 1989-1992, tijdens de laatste jaren van het communisme. Hij fotografeerde niet alleen de Oekraïners in hun malaise, maar ook als een trots volk, dat moedig berust in zijn lot. Anton de Goede praat met Otto Snoek over zijn werk als straatfotograaf.

Cyrano denkt dat Roxanne hem te lelijk vindt, door zijn grote neus. Hij schrijft daarom gedichten die de mooie Christian aan haar kan geven. Zo bereikt Cyrano haar toch. Het RoTheater vertelt het verhaal van Cyrano de Bergerac (1897) nu als De Zere Neus van Bergerac. De familievoorstelling is geschreven door Arjan Ederveen. We praten met Ederveen en hoofdrolspeler Wart Kamps over de voorstelling. Verder in het tweede uur o.a. een bijdrage van schrijver Daan Heerma van Voss, die zich nog éénmaal door het nieuws laat inspireren, en Ilse van der Velden die series in het binnen- en buitenland bespreekt. En deze week opent het Nationaal Militair Museum. Op de oude vliegbasis van Soestenberg wordt een overzicht gegeven van de Nederlandse krijgsmacht. Nooit Meer Slapen bezocht vlak voor de opening het gebouw. Wat wil een militair museum precies uitdragen?