21-25 april

Schrijfster en columniste Nina Polak, filmmaakster Natascha van Weezel, stand-up comedian Jan Jaap van der Wal, actrice Margje Wittermans en dichter/performer Andy Fierens; ze komen deze week uitvoerig aan het woord in Nooit Meer Slapen. Verder zijn er reportages met o.a. het kunstenaarsduo L.A. Raeven, dichter H.C. Ten Berge en de Japanse animatiegrootmeester Hayao Miyazaki.

maandag 21 april

De roman We zullen niet te pletter slaan gaat over Anna en Schard, dochter en zoon van twee moeders. Ze groeien op in een polder, een idylle van Hollandse tolerantie. Totdat op een te normale dag, om volwassen redenen, en onder luid gejank van de hond, een grote gele taxi een van de twee moeders wegvoert, en er alleen nog te spreken valt van een mislukt experiment. Pieter van der Wielen praat met Nina Polak, columniste bij De Groene Amsterdammer en De Correspondent, die als romancier debuteert met We zullen niet te pletter slaan.

Theatermaakster Alexandra Broeder maakte de afgelopen jaren een aantal voorstellingen waarin kinderen de hoofdrol spelen. Haar nieuwste voorstelling Mamma gaat over die belangrijke en soms beladen figuur waar iedereen zich vroeg of laat toe moet verhouden: de moeder. We bezoeken een try out bij het NTjong. Verder reageert schrijver Jan van Mersbergen op iets wat vandaag het nieuws heeft gehaald, bericht correspondent Katy Sherriff vanuit Brazilië over de protestmuziek tegen het WK voetbal en we gaan langs bij dichter en schrijver H.C. Ten Berge naar aanleiding van Cantus Firmus, waarin de bundels na 1993 zijn verzameld. Deze verzameling bevat bovendien een volledig nieuwe bundel: Kerven, kastijdingen.

dinsdag 22 april

Filmmaakster Natascha van Weezel kan in haar woonplaats Amsterdam geen stap zetten zonder aan de Tweede Wereldoorlog te denken. Nog iedere dag maakt de oorlog deel uit van haar leven en dat van haar ouders, beide kinderen van joodse Holocaust overlevenden. Ze zocht andere 'derde generatiegenoten' en sprak met ze over hoe ze met hun beladen familiegeschiedenis omgaan, wat resulteerde in de documentaire Elke dag 4 mei. Natascha van Weezel is in het eerste uur te gast bij Nooit Meer Slapen.

Op de tentoonstelling Lichtobservaties – werken in serie in Museum Belvédère bij Heerenveen is werk te zien van zes kunstenaars die zich laten inspireren door telkens hetzelfde uitzicht of onderwerp. Deelnemende kunstenaars zijn o.a. Theo de Feyter, Han Klinkhamer, Anke Roder en Jonas Snijder. We spreken met enkelen van hen. Verder reageert schrijver Jan van Mersbergen met fictie op het nieuws en vertelt het kunstenaarsduo L.A. Raeven, bestaande uit de tweelingzussen Liesbeth en Angelique Raeven, over hun werk Mindless Living II. Daarin onderzoeken ze het geïdealiseerde schoonheidsideaal van vrouwen.

woensdag 23 april

Waarom zou je alles minder mooi willen maken? Waarom zou je alles van iedereen willen weten? Waarom zou je beslissingen laten nemen door mensen waar je totaal geen vertrouwen in hebt? Stand-up comedian Jan Jaap van der Wal wil vooral bij elkaar komen, met de energie van het moment, en gaat met zijn nieuwe voorstelling Dystopia langs de poptempels van Nederland. Hij is de eerste comedian die de clubs van Nederland bespeelt. Jan Jaap van der Wal is in het eerste uur te gast in Nooit Meer Slapen.

Hij stopt ermee: de nu 72-jarige animatiegrootmeester Hayao Miyazaki heeft aangekondigd dat The Wind Rises zijn laatste speelfilm zal zijn. Het zijn geen kinderfilms die de Japanse regisseur maakt, of tenminste, niet alleen. We praten met Miyazaki-kenner en filmjournalist Pim Wijers over de belangrijkste thema's in zijn oeuvre. Verder leest schrijver Jan van Mersbergen een tekstfragment dat door het nieuws is geïnspireerd, geeft filosoof Ad Verbugge zijn mening The School of Life en we praten met het schrijversduo Alice Boots en Rob Woortman over hun boek Cotton Club, waarin de bewogen geschiedenis van een Amsterdamse kroeg wordt beschreven - alwaar kunstenaars, dealers, pooiers en hoeren deel uitmaakten van de klandizie.

donderdag 24 april

In de muziektheaterproductie Janis – Piece of My Heart kruipt Margje Wittermans in de huid van de zangeres, die de slogan 'seks, drugs en rock-‘n-roll' op het lijf geschreven leek: Janis Joplin. We verplaatsen ons naar de jaren zestig waar een lelijk eendje opgemerkt wil worden, een leven wil leven dat er toe doet en te wild is om in banen geleid te worden. Pieter van der Wielen praat met actrice Margje Wittermans naar aanleiding van de voorstelling over Janis Joplin.

Aan het begin van de Gouden Eeuw publiceerde Pierius Winsemius (1586-1644) zijn Chronique ofte historische geschiedenisse van Vrieslant. Het is deze geschiedenis die Pieter Winsemius in Het koningsvaandel tot leven brengt. We gaan naar Friesland met Pieter Winsemus, oud-minister van VROM. En vanaf vandaag is het schilderij Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue van Barnett Newman eindelijk weer te zien voor publiek in het Stedelijk Museum. Het werd in 1986 aan flarden gesneden en uiteindelijk weer gerestaureerd. Wij zijn erbij als het wordt opgehangen en vragen het eerste publiek wat ze nu eigenlijk vinden van het meterslange knalrode werk. Verder o.a. een bijdrage van schrijver Jan van Mersbergen, die zich weer door het nieuws laat inspireren.

vrijdag 25 april

Dichter en performer Andy Fierens geldt als het buitenbeentje van de Vlaamse literaire wereld. Met zijn genadeloze teksten, en met zijn compromisloze live performance is hij een veelgevraagde gast. Fierens komt nu met een nieuwe gedichtenbundel, Wonderbra’s & Pepperspray, waarin elementen als merknamen, woordspelingen, slang-citaten, onamotiopieeën, dialogen uit pornofilms, verhaspelingen en humor een verbintenis met elkaar aangaan. Anton de Goede praat met Andy Fierens.

Marco Borsato is weer op tournee en logischerwijs gaat alle aandacht naar hem uit. Maar achter hem staat een van de meest professionele bands van Nederland. Sommige mensen spelen al vijftien jaar met hem. Hoe bespeel je de grootste podia van het land? En hoe is het om altijd in de schaduw van de grote man te staan? Emmie Kollau maakte een reportage. Verder laat schrijver Jan van Mersbergen zich nog eenmaal door het nieuws inspireren en kunstcritica en museumdirecteur Ann Demeester gidst ons door de wereld van de beeldende kunst. En een opvallende naam op de aftiteling van De poel: Gijs Scholten van Aschat. Een van Nederlands beste acteurs speelt niet alleen mee in deze neder-horrorfilm, maar schreef ook mee aan het scenario. Hoe dat zo? We vragen het hem.