26-30 mei

Deze week zijn te gast in Nooit Meer Slapen: Schrijver P.F. Thomése, Pierre Audi - scheidend artistiek directeur van het Holland Festival, antropoloog en islamkenner Martijn de Koning, striptekenaar en illustrator Typex en singer-songwriter Case Mayfield.

maandag 26 mei

Laika, zo heet de tragi-komische opera van Martijn Padding die op 3 juni in première gaat. Toen Pierre Audi, scheidend artistiek directeur van het Holland Festival en tevens directeur van De Nationale Opera, hem vroeg om een opera te schrijven, wist hij meteen dat hij schrijver P.F. Thomése als librettist wilde vragen en dat de opera een aansprekend onderwerp moest hebben. Aldus geschiedde. Thomése, auteur van onder onderen Schaduwkind, Vladiwostok! en De weldoener, schreef een stuk over een televisiepresentator die zichzelf wil terugvinden en daarvoor ver op reis gaat door het heelal. Schrijver P.F. Thomése is een uur lang te gast bij Nooit meer Slapen. Laika is een productie van De Nationale Opera en wordt uitgevoerd door Asko|Schönberg met het koor Vocaallab.

Wat is er typisch Nederlands aan Nederlandse mode? En bestaat de Nederlandse mode-identiteit eigenlijk wel of zijn we eerder 'modeonbewust'? Maaike Feitsma promoveerde vanmiddag op het onderwerp, aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. We ontmoeten haar in het Centraal Museum in Utrecht. Verder reageert schrijver Daan Heerma van Voss op iets wat er vandaag in de wereld is gebeurd, bericht correspondent Robert Portier vanuit Australië over Aboriginal kunst en we praten met Piet Meeuse n.a.v. zijn boek Het labyrint van meneer Wolffers. De grootste uitvinding van de mensheid noemt de schrijver het; niet het schrift of het wiel maar het verhaal. Meeuse heeft zijn hele leven over verhalen geschreven maar heeft nu daarover een roman gemaakt.

dinsdag 27 mei

De 67e editie van het Holland Festival, dat 1 juni van start gaat, is de tiende en tevens laatste onder regie van Pierre Audi. De Frans-Libanese regisseur is sinds 1988 artistiek directeur van De Nederlandse Opera. Ook regisseerde hij theatervoorstellingen voor Toneelgroep Amsterdam en het Zuidelijk Toneel. Bij het Holland Festival schuwde hij het experiment niet. Vorig jaar kondigde hij zijn afscheid aan. Pieter van der Wielen praat met de scheidend artistiek directeur van het Holland Festival.

De 49-jarige Kees is autistisch. Alleen dankzij de hulp van zijn ouders lukt het hem zich staande te houden in de voor hem zo bedreigende wereld. Maar wat gebeurt er met Kees als zijn ouders, inmiddels 80 en 83 jaar oud, niet meer voor hem kunnen zorgen? We vragen het aan filmmaakster Monique Nolte, die in Het beste voor Kees de ouders van Kees volgt in hun pogingen een toekomstperspectief te creëren voor hun zoon. Verder leest schrijver Daan Heerma van Voss een tekstfragment dat door het nieuws is geïnspireerd. En we ontmoeten muzikant Colin Benders, ofwel Kyteman, die deze week zes concerten in de Utrechtse poptempel Tivoli geeft. Na deze concerten zal Tivoli op de huidige locatie de deuren sluiten. Ook de muzikale broedplaats Kytopia verdwijnt van de huidige locatie. Tegelijkertijd is hij aangesteld als een van de leden van de nieuw opgerichte Academie van Kunsten. Wat betekent deze periode van afscheid nemen en opnieuw beginnen voor Kyteman zelf en voor de Utrechtse popcultuur?

woensdag 28 mei

Met de radicale islam wordt in de media meestal salafisme bedoeld, een van de meest besproken trends binnen de islam. De bredere samenleving bekijkt deze islamitische stroming met argusogen, de grotere moslimgemeenschap ervaart het salafisme vaak als intolerant. Waar komt het salafisme vandaan en hoe verspreide het zich naar Nederland? In het boek Salafisme brengen drie experts historische, islamologische en antropologische kennis bij elkaar over salafisme in het Midden-Oosten en Europa. Pieter van der Wielen praat met antropoloog en islamkenner Martijn de Koning, een van de samenstellers van het boek.

De Nederlandse productie van War Horse, de internationaal bekroonde theatervoorstelling met levensechte paarden, gaat in première tijdens het Holland Festival. De paarden eisen in de voorstelling de hoofdrol op. We bezochten de try-out met paardenfluisteraar Annemarie van der Toorn. Verder reageert schrijver Daan Heerma van Voss op iets wat er vandaag in de wereld is gebeurd en we vragen theatermaker Yvon Hollander wat we op het NK Living Statues in Valkenburg kunnen verwachten. En ook de Stripdagen Haarlem vinden dit weekend plaats. Een mooi excuus om Mark Retera, schrijver en tekenaar van Dirkjan te spreken. Over de perfecte grap en de voortdurende liefde voor een man die al 25 jaar dezelfde trui aan trekt.

donderdag 29 mei

De Stripdagen Haarlem is een tweejaarlijks internationaal stripfestival. Met dit jaar De Eerste Wereldoorlog als hoofdthema. Er is werk te zien van striptekenaars als Robert van Raffe, Ruben Steeman, Maia Machen en Typex. De laatste won de Willy Vandersteenprijs 2013 voor zijn graphic novel Rembrandt, die gaat over het leven en werk van Rembrandt van Rijn (1606-1669). Hiervoor dompelde hij zich drie jaar onder in het leven van de schilder. Typex, het pseudoniem van Raymond Koot, is een uur te gast bij Pieter van der Wielen.

Cabaretière en actrice Funda Müjde gaat in drie maanden tijd van Amsterdam naar Istanbul fietsen. Een bijzondere fietstocht, omdat Funda een incomplete dwarslaesie heeft. Funda raakte in 2007 betrokken bij een taxi-ongeluk in Istanbul en sindsdien zit ze in een rolstoel. Toch gaat ze nu 4000 kilometer fietsen. Met haar fietstocht vraagt Funda aandacht voor het belang van bewegen. We ontmoeten haar vlak voor vertrek. Verder leest schrijver Daan Heerma van Voss een tekstfragment dat door het nieuws is geïnspireerd. En hoe krijg je je handen brandschoon nadat je aan de ketting van je fiets hebt gezeten? Hans Aarsman legt het uit in een van de 'One Minute' filmpjes die hij vanaf deze week exposeert in Museum de Pont in Tilburg. We kijken met Aarsman naar de filmpjes.

vrijdag 30 mei

Het derde album van singer-songwriter Case Mayfield is uit: Another Glorious Battle for The Kingdom. De Volendammer vertrok op zijn zestiende naar Amsterdam omdat hij muzikant wilde worden. In 2010 won hij de Publieksprijs van De Grote Prijs van Nederland en in 2011 stond hij in het voorprogramma van Macy Gray. Case Mayfield is te gast in Nooit Meer Slapen en speelt een paar nummers live in de studio.

Overal horen, zien en lezen we over Brazilië. Voetbal is daarbij vrijwel steeds de invalshoek. We spreken met vertaler en literatuurkenner Harrie Lemmens die verder kijkt dan de clichés die er over het land in omloop zijn. Lemmens publiceerde net God is een Braziliaan waarvoor hij langs acht gezichtsbepalende Braziliaanse steden trok. Verder reageert schrijver Daan Heerma van Voss voor de laatste keer deze week op iets wat er vandaag in de wereld is gebeurd. En Remy van Kesteren wordt gezien als één van de meest toonaangevende harpisten van dit moment. Zijn laatste album Memento kwam op de dag van de release binnen op nummer 1 van de klassieke Itunes. Naast zijn solo-optredens toert de harpist op dit moment met het Nationale Ballet. Nooit meer Slapen spreekt hem in Zwolle waar hij die avond met de balletvoorstelling Sterren op de planken staat.