5-9 mei

De studiogasten zijn theater- en televisieproducent Robin de Levita, schrijver Özcan Akyol, schrijver Hafid Bouazza en regisseur Billy Pols. Donderdag staat de uitzending in het teken van het Vlaamse Film Festival. En volgende week wordt bekend wie de Libris Literatuurprijs wint. Deze week hoort u elke nacht van een collega schrijver waarom een van de zes genomineerde boeken moét winnen volgens hem of haar.

maandag 5 mei

Theater- en televisieproducent Robin de Levita komt uit een creatieve familie. Zijn vader was televisieproducent, zijn moeder journaliste. Robin de Levita produceerde meer dan 80 musicals in binnen- en buitenland, waaronder Soldaat van Oranje – de langst lopende voorstelling in Nederland. Voor Anne, een theaterstuk over het leven van Anne Frank, naar het scenario van het schrijversechtpaar Jessica Durlacher en Leon de Winter en onder de artistieke leiding van Theu Boermans, werd speciaal een nieuw theater in Amsterdam gebouwd. Robin de Levita is te gast bij Nooit Meer Slapen. En in het teken van de Libris Literatuurprijs vannacht Christiaan Weijts over Gelukkige slaven van Tom Lanoye.

Een Duits-Nederlandse nacht op bevrijdingsdag, door een Duits-Nederlandse entertainer en met optredens van schrijfster Connie Palmen en harpiste Lavinia Meijer. Sven Ratzke weet dit bijzondere fenomeen al jaren uit te verkopen in het Bimhuis in Amsterdam. We doen verslag van deze avond. Verder reageert schrijver Nyk de Vries met fictie op het nieuws van de dag en bericht correspondent Marije Vlaskamp vanuit Peking. En aandacht voor Ivo Victoria's Dieven van vuur, dat het relaas verteld van drie vrienden die hun weg trachten te vinden in de hippe Antwerpse muziekscene van de jaren negentig. We trekken met de schrijver door diens platenkast op zoek naar de wortels van zijn boek. 

dinsdag 6 mei

“Als het over voetbal gaat, veranderen veel beschaafde mensen plotseling in potentiële tbs’ers. De scheidsrechter maakt er doorgaans ‘een potje’ van volgens voetballers. Hij is altijd het mikpunt van spot en agressie." In de bundel Hé scheids, jij hebt thuis zeker niks te vertellen? van Özcan Akyol en @DuBlanqeBogarde staat een selectie van platgetrapte grappen, absurde dialogen en volstrekt onlogische taaltwisten op en rond het voetbalveld. Özcan Akyol is te gast in de studio voor een gesprek met Pieter van der Wielen. En in het teken van de Libris Literatuurprijs vannacht Maarten 't Hart over La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer.

Theatermakers Bianca van der Schoot en Suzan Boogaerdt maken al jaren filosofisch-absurdistische voorstellingen. De nieuwe productie You Can Jump van Theatergroep Oostpool noemen de makers 'een opstandige beweging tegen een zwijgend universum'. We gaan naar Arnhem om uit te zoeken wat dat betekend. En documentairemakers Gabriëlle Provaas en Rob Schröder stortten zich voor hun nieuwe film Plastic Harem in de flitsende neonwereld van plastische chirurgie, rijke sheiks en heupwiegende popsterren in Caïro, Beirut en Dubai. De film toont een heel ander beeld van het Midden-Oosten dan normaal op tv. We spreken met de makers. Tussendoor reageert schrijver Nyk de Vries op iets wat vandaag het nieuws heeft gehaald en bericht Anton de Goede over de net herdrukte poëzie en de nooit uitgegeven dagboeken van dichter Max de Jong (1917-1951).

woensdag 7 mei

Met Meriswin schreef Hafid Bouazza het verhaal van een verwoestende ziekte, die het lichaam tot slaaf maakt, maar de geest niet in haar greep krijgt. De liefde stroomt door alle aderen van het lichaam, door het heden en verleden, ondanks het delirium en de gitzwarte ziekte. Meriswin is zowel een liefdesverhaal als het relaas van een man die vecht tegen de dood. Pieter van der Wielen praat met schrijver Hafid Bouazza over zijn nieuwe roman. En in het teken van de Libris Literatuurprijs vannacht Vrouwkje Tuinman over Het verdwijnen van Robbert van Robbert Welagen.

In Amersfoort opende afgelopen weekend de nieuwe behuizing van Kunsthal KAdE zijn deuren. De openingstentoonstelling Vensters is samengesteld door beeldend kunstenaar Marc Mulders. Er is werk te zien van onder anderen Erik Andriesse, Jan Schoonhoven en Reinoud van Vught. We spreken ter plaatse met Mulders en met KAdE-directeur Robbert Roos. En drie onderzoeksjournalisten en drie tekenaars onderzoeken in de graphic novel de Kraker, de agent, de jurist en de stad de impact van de anti-kraak wet op de betrokken partijen. Samen met journalist en initiatiefnemer Moira van Dijk en tekenaar Aart Taminiau lopen we een rondje langs de locaties uit hun boek in de Amsterdamse Jordaan. Verder leest schrijver Nyk de Vries een tekstfragment dat door het nieuws is geïnspireerd. 

donderdag 8 mei

Nieuw in het filmfestivallandschap: het Vlaamse Film Festival. Dit jaar vindt dit het voor het eerst plaats, van 8 tot 11 mei in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Vlaamse films doen het internationaal goed, maar in Nederland komen er gemiddeld maar twee Vlaamse films per jaar in de bioscoop. Hoog tijd dat de Nederlandse filmliefhebber zijn buur beter leert kennen, aldus de organisatie van het festival. Nooit Meer Slapen zal tijdens het eerste uur in het teken staan van het Vlaamse Film Festival. Te gast is Hans Herbots, regisseur van De Behandeling en de serie Het goddelijke monster, een televisieserie gebaseerd op het gelijknamige boek van Tom Lanoye. En in het teken van de Libris Literatuurprijs vannacht Peter-Paul Verbeek over Roundhay, tuinscene van Marente de Moor.
 
Alles is slecht is de passende boektitel van de Russische dichter en activist Kirill Medvedev. Samen met de feministische punkband Pussy Riot en het kunstenaarscollectief Chto Delat behoort Medvedev tot de jongere generatie schrijvers en kunstenaars in Rusland die zich verzet tegen het regime van Vladimir Poetin. We spreken Medvedev tijdens zijn bezoek aan Nederland. Verder o.a. een bijdrage van schrijver Nyk de Vries die zich weer door het nieuws laat inspireren. En aandacht voor de documentaireserie Seks en de zonde, over vrouwen in de islamitische wereld. Femke Halsema reist door de islamitische wereld en praat met zeven islamitische vrouwen over hun geloof, hun leven en strijd. We spreken met Femke Halsema en Hassnae Bouazza over de serie. 

vrijdag 9 mei

Vanaf volgende week is de film Zombie in de bioscoop te zien. In deze film volgt filmmaker Billy Pols de Rotterdamse skateboarder Tim Zom. Hij vecht zich los van een duister verleden en staat op het punt internationaal door te breken als professioneel skater. Zijn carrière brengt hem van de harde realiteit in Rotterdam tot de American Dream in Los Angeles. Pieter van der Wielen praat met regisseur Billy Pols over de film Zombie. En in het teken van de Libris Literatuurprijs vannacht Jeroen van Rooij over De omwegen van Jeroen Theunissen.

Wij leven in een unieke tijd. We kunnen niet geloven dat het zo goed gaat. We zijn bang. We wantrouwen ons voedsel, we vrezen het klimaat, we zijn bezorgd over het milieu. Jaffe Vink zwemt tegen de stroom in en brengt een ode aan het menselijk vernuft. We ontmoeten de filosoof en schrijver naar aanleiding van zijn boek Wie is er bang voor de vooruitgang. Verder laat schrijver Nyk de Vries zich nog eenmaal door het nieuws inspireren en Barbara Truyen praat ons bij op het gebied van documentaires. En terwijl de stapels kookboeken in boekwinkels naar de hemel reiken en je op tv 24 uur per dag naar kookprogramma’s kunt kijken, weten we steeds minder goed wat 'goed eten' is. Wat is er met ons aan de hand? Naar aanleiding van het Food Film Festival dat vandaag begonnen is gaan we op onderzoek uit.