9-13 juni

In Nooit Meer Slapen ontvangen we deze week sportjournalist Henk Spaan, regisseur Ivo van Hove, modeontwerpster Marga Weimans, schrijver Asis Aynan en beeldend kunstenaar Michiel Voet. Verder aandacht voor o.a. Poetry International, de Rotterdamse Sixtijnse Kapel en het overweldigende debuut van de jonge Deense dichter Yahya Hassan.

maandag 9 juni

A.s. donderdag opent Brazilië het WK voetbal met een wedstrijd tegen Kroatië. Henk Spaan is een specialist op het gebied van het voetbal. In de jaren '80 en '90 maakte hij met Harry Vermegen furore met sketchprogramma's rondom de grote voetbaltoernooien, zoals Pisa en Verona. Samen met Matthijs van Nieuwkerk richtte hij Hard Gras op, het ‘voetbalblad voor lezers’. En hij schrijft voetbalcolumns voor Het Parool, waarin ook zijn gevreesde rubriek Spaan Geeft Punten wordt afgedrukt. In september verschijnt zijn eerste roman Oude vrienden. Pieter van der Wielen blikt samen met sportjournalist Henk Spaan vooruit op het WK in Brazilië.

Hoe doe je een goed voorstel. Vanuit die simpele vraag werkt theatermaakster Merel de Groot aan een bijzondere voorstelling die vrijdag is te zien in Theater Bellevue in Amsterdam. Ze liep er 500 kilometer voor, samen met door haar geselecteerde inspirerende mensen die voorstellen kunnen doen voor de stad. We liepen mee op zo'n wandeling, en ontmoetten daar architect Jan Benthem en aanjager van duurzaamheid Jupijn Haffmans. Verder leest schrijfster Annelies Verbeeke een tekst die op de actualiteit is geïnspireerd en bericht correspondent Katy Sherriff vanuit Brazilië over graffitikunst. En morgen begint Poetry International, het jaarlijkse internationale poeziefestival in Rotterdam. Op de openingsavond is onder meer dichter Micha Hamel te horen, die zijn gedichten voorleest op muziek van de Griekse componiste Aspasia Nasopoulou gespeeld door het Doelenkwartet. We bezoeken een repetitie.

dinsdag 10 juni

De roman The Fountainhead van de Amerikaanse schrijfster Ayn Rand vertelt het verhaal over de strijd tussen een jonge en briljante architect, die compromisloos zijn idealen nastreeft, en zijn rivaal die kiest voor commercieel succes en maatschappelijk aanzien. Maar The Fountainhead is ook het verslag van een strijd op leven en dood tussen twee geliefden; twee gelijkgestemde zielen gesteld op hun vrijheid en autonomie. In de woorden van de Vlaamse regisseur Ivo van Hove ‘een roman die schreeuwde om op toneel te worden gezet’. Pieter van der Wielen praat met Ivo van Hove over de toneelvoorstelling The Fountainhead, die tijdens het Holland Festival in première gaat.

Kantlijn is de schrijfclub van dak- en thuislozen in Amsterdam. Aanstaande donderdag gaan zij voor het eerst samen voordragen uit eigen werk. Wij luisteren mee met hun voorbereidingen daarop, samen met schrijfster Vonne van der Meer en dichteres Tjitske Jansen. Verder laat schrijfster Annelies Verbeeke zich door het nieuws inspireren en we blikken vooruit op de ‘tribute’ aan de Franse zanger en componist Serge Gainsbourg, die zaterdag in Tilburg plaatsvindt. We praten met zangeres Janne Schra, die daar in de voetsporen van Brigitte Bardot en Jane Birkin zal treden, de muzen van Gainsbourg in de jaren zestig en zeventig.

woensdag 11 juni

In het Groninger Museum opent dit weekend Fashion House, de eerste grote solotentoonstelling van modeontwerpster Marga Weimans. Afgelopen jaren toonde zij haar ontwerpen in onder andere musea en op de catwalk. In haar werk onderzoekt Weimans uiteenlopende thema’s die vaak te maken hebben met identiteit, technologie en schoonheid. Deze vertaalt zij op eigen wijze in opvallende outfits, die een combinatie zijn van puur handwerk en high tech. Kenmerkend voor haar handschrift zijn de contrastrijke grafische patronen, waarmee ze verwijst naar haar Surinaamse achtergrond. Marga Weimans is een uur te gast in Nooit Meer Slapen.

Taco Anema zocht naar iets dat de Nederlandse identiteit verbeeldt. Daarom heeft de documentair fotograaf 85 besturen van Nederlandse stichtingen gefotografeerd. Het resultaat is een tentoonstelling en een boek getiteld Het overleg , portretten van Nederlandse besturen. Nooit meer Slapen was erbij toen één van de besturen door hem op de foto werd gezet. Verder leest schrijfster Annelies Verbeeke een tekst die door de actualiteit is geïnspireerd. De Canadese filmregisseur David Cronenberg, bekend van horror en thrillers als The Fly en Eastern Promises, staat in het zonnetje op de grootse Cronenberg expositie in het EYE Filminstituut in Amsterdam. Nooit Meer Slapen kreeg een cursus 'Cronenberg kijken'.

donderdag 12 juni

In zijn verhalenbundel Gebed zonder eind maakt schrijver Asis Aynan ons deelgenoot van zijn schaamte en van zijn worsteling om van zijn gevoel van thuisloosheid af te komen. De bundel begint met een oorlogsverklaring van de Marokkaanse koning Hassan II en eindigt met een liefdesverklaring aan het water van het Zuiderbad in Amsterdam. Al schrijvende weet hij door reizen over land en in het hoofd de deken van pessimisme van zich te af te werpen. Pieter van der Wielen praat met Asis Aynan over o.a. heimwee, loyaliteit en historisch besef.

Kunstkenners uit de hele wereld volgen elke stap van zijn grootste project ooit. De Hoorn des Overvloeds van Arno Coenen. De kunstenaar heeft voor de binnenkant van de Markthal in hartje Rotterdam een afbeelding gemaakt die even groot is als twee voetbalvelden. Nooit meer Slapen spreekt Arno Coenen in wat nu al de Rotterdamse Sixtijnse Kapel genoemd wordt. En vanavond laten Noorderlingen Herman Sandman en Meindert Talma zich verschepen naar Oerol om daar hun Wonderlijke WK Voetbalshow ten tonele te brengen. Muzikant Talma heeft vele liederen geschreven over het leed dat voetbal heet en van schrijver Herman Sandman is net de roman FC Hopeloos verschenen. We spreken ze vlak voor vertrek in het Groningse Zuidhorn. Verder leest schrijfster Annelies Verbeeke een tekst die door de actualiteit is geïnspireerd.
 

vrijdag 13 juni

Beeldend kunstenaar Michiel Voet toont deze zomer het multidisciplinaire kunstproject De onzichtbare man. Het kunstproject vertelt het verhaal van een kunstenaar en een illegaal. Het kunstproject bestaat uit een foto-expositie bij Nieuw Dakota in Amsterdam Noord, de presentatie van een fotoboek en een theatervoorstelling in samenwerking met Orkater. Pieter van der Wielen ontvangt Michiel Voet in de studio.
 

Gerco de Ruijter fotografeert landschappen van bovenaf, met een analoge camera aan een vlieger of hengel. In Museum Jan Cunen in Oss is nu het overzicht Almost Nature te zien: een keuze uit De Ruijters foto's sinds 2005. We bekijken de tentoonstelling samen met de fotograaf. Verder in het tweede uur o.a. een bijdrage van schrijfster Annelies Verbeeke, die zich nog eenmaal door het nieuws laat inspireren en filmjournalist Gerhard Busch gidst ons door de wereld van de films & series. En de dichter Remco Campert die zelf al vijfenzestig jaar publiceert bespreekt het titelloze debuut van de Deense dichter Yahya Hassan die hiermee op zijn 18e in meerdere Europese landen opschudding veroorzaakte. Zijn bundel is het bestverkopende debuut ooit in Denemarken, met meer dan 100.000 verkochte exemplaren. Het verscheen afgelopen week in Nederlandse vertaling.