21-25 juli

Pieter van der Wielen ontvangt deze week o.a. historicus Leo Balai, emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Marita Mathijsen, choreografe Nanine Linning, soulzangeres Shirma Rouse en journalist en wielerfanaat Frank Heinen. Verder o.a. de wonderlijke verhalen van Plots en Het Keerpunt van Bert Natter en Erwin Mortier.

maandag 21 juli

Ruim honderdvijftig jaar na de afschaffing van de slavernij zoekt Suriname nog steeds naar de ware toedracht achter gebeurtenissen uit het koloniale verleden. Zo wordt er gespeurd naar het wrak van het slavenschip Leusden, dat in 1738 zonk. Daarbij kwamen 664 Afrikaanse gevangenen om het leven. De in Suriname geboren historicus Leo Balai promoveerde in 2011 op het proefschrift Het slavenschip Leusden. Het onderzoek leverde verschillende boeken op, maar intussen is er ook het initiatief genomen om het wrak van de Leusden te lokaliseren. Pieter van der Wielen ontvangt schrijver en historicus Leo Balai in de studio.

Waar komt het besluit of het verlangen vandaan om te gaan schrijven, schilderen of beeldhouwen? In de serie Het keerpunt gaan we met romanschrijver Bert Natter naar de begraafplaats in Baarn, waar de as van zijn broer is bijgezet. Het trauma van het verlies omzetten in iets moois en blijvends, dat is wat hij wil doen als hij schrijft. Verder reageert schrijfster Wanda Reisel met proza op het nieuws, bericht correspondent Simon van Woerden vanuit Sao Paolo en deze maand herhaalt Nooit Meer Slapen elke dag een van de wonderlijke, ware verhalen uit Plots. Vandaag een verhaal bij het thema ‘De nieuwe huisgenoot’, over ongenode gasten en ontspoorde bezoekjes. In Terreurkat, een verhaal gemaakt door Jaïr Stein, was de gast wel degelijk welkom en die bleef dat, zelfs toen de situatie totaal onhoudbaar werd.

dinsdag 22 juli

Lange tijd was 'geschiedenis' een voorrecht, een luxe voor de elite. Rond 1800 veranderde dat. Geschiedenis werd toen gedemocratiseerd, iedereen kreeg er toegang toe. In het boek Historiezucht brengt Marita Mathijsen het ontwaken van het historisch besef in beeld en toont ze hoe geschiedenis van iedereen werd. Pieter van der Wielen praat met Marita Mathijsen, emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde en gespecialiseerd in de negentiende eeuw.

In Senegal is homoseksualiteit strafbaar. Uit de kast komen betekent zonder uitzondering verstoting door familie en vrienden, geen werk en een gevangenisstraf die kan oplopen tot tien jaar. Fotograaf Ernst Coppejans heeft deze groep verstoten Senegalezen geportretteerd. De foto's zijn te zien tijdens de expositie Dans le Milieu in de Melkweg. We ontmoeten de fotograaf bij hem thuis. Verder leest schrijfster Wanda Reisel een kort prozafragment dat door de actualiteit is geïnspireerd. En deze maand herhaalt Nooit Meer Slapen elke dag een van de wonderlijke, ware verhalen uit Plots. Vandaag: De bezemkast, een verhaal gemaakt door Jennifer Pettersson. Daniel wordt als kunstenaar binnengehaald in een broedplaats, maar blijkt een koekoeksjong in het artistieke nest. Hij woont en werkt in het kleinste hokje van de verdieping, maar neemt gaandeweg steeds meer ruimte in.

woensdag 23 juli

Ze was de jongste huis-choreografe ooit, toen 23 jaar, bij Scapino Ballet Rotterdam. Daarna begon Nanine Linning voor zichzelf en maakte ze furore met beeldende dansvoorstellingen. En verdween de grens over. Ze begon eerst bij het Stadstheater van Osnabrück en vorig jaar stoomde Linning door naar de leiding van het dansgezelschap bij het prestigieuze Theater Heidelberg. Daar is nu haar tweede opera regie te zien, Echnaton van Philip Glass. Choreografe Nanine Linning is een uur in Nooit Meer Slapen te gast.

Op de Parade speelt het Ragazze Kwartet samen met sopraan Nora Fischer en drummer Remco Menting de voorstelling Foodlifecrisis. Daar zien we hen kwelen, tikken, duwen, slaan en bijten. Om een plekje. Speelruimte om een serenade aan een dode kip te brengen. We spreken de makers op het reizende theaterfestival. Verder reageert schrijfster Wanda Reisel op het nieuws met fictie. En deze maand herhaalt Nooit Meer Slapen elke dag een van de wonderlijke, ware verhalen uit Plots. Vandaag: Please recognize me, een verhaal genaakt door Jennifer Pettersson en Richtje Reinsma. Wie verliefd is wil zich doorgaans van de beste kant laten zien aan de ander. Maar voor sommigen voelt dat te beperkt. Judika wil alles tonen aan haar nieuwe vriend. Hoe zal hij op de onthulling reageren?

donderdag 24 juli

Shirma Rouse werkte al vele jaren als achtergrondzangeres van artiesten als Candy Dulfer, Anouk, Trijntje Oosterhuis en Wouter Hamel. In 2010 besloot ze de ‘twenty feet from stardom’ te verruilen voor een plek op de voorgrond en bracht ze haar eerste solo album Chocolate Coated Dreams uit. Met haar deelname aan The Voice of Holland 2013, waar ze de halve finale wist te bereiken, verwierf ze landelijke bekendheid. Pieter van der Wielen praat met de in het Caribische gebied geboren zangeres Shirma Rouse.

In de serie Het keerpunt gaan we met de Vlaamse schrijver Erwin Mortier naar zijn geboortedorp Hansbeke, even buiten Gent. Hij bracht veel tijd door bij zijn grootmoeder, die de pijnlijke herinnering aan de foute handelswijze van de familie in de oorlog kundig verzweeg, en nu en dan met schimmige bezoekers besprak. De kleine Erwin sloop graag het huis binnen en luisterde. Verder hoort u schrijfster Wanda Reisel, met een reflectie op het nieuws. En deze maand herhaalt Nooit Meer Slapen elke dag een van de wonderlijke, ware verhalen uit Plots. Vandaag: De fiets, een verhaal gemaakt door Chris Bajema. Weldoeners hebben soms onverwachte motieven en hun daden onbedoelde gevolgen. Dat geldt ook voor de man waar Plots-maker en co-presentator Chris Bajema een onwaarschijnlijke briefwisseling mee kreeg.

vrijdag 25 juli

Het is onlosmakelijk verbonden met de wielersport: renners blinken een korte periode uit, om vervolgens te verdwijnen in de vergetelheid. De levens van veel van die ‘vergeten renners’ verlopen niet geruisloos. Zodra de fiets voorgoed in de schuur wordt gezet, dienen depressies, criminaliteit en wonderbaarlijke loopbaankeuzes zich aan. Schrijver en columnist Frank Heinen raakte gefascineerd door deze (anti)helden. In de bundel Uit koers portretteert hij de mannen voor wie de tijd na de koers de zwaarste beproeving blijkt. Pieter van der Wielen praat met wielerfanaat Frank Heinen over deze vergeten coureurs.

Terwijl het Israëlisch-Palestijns conflict de afgelopen tijd weer in alle hevigheid is opgelaaid, hebben een Nederlandse Jood en Arabier een voorstelling gemaakt. Acteurs Eran Ben-Michaël en George Elias Toba staan op de Parade met het stuk George en Eran lossen wereldvrede op deel II. We spreken het tweetal bij Theater Rast in podium Mozaïek te Amsterdam. Verder reageert schrijfster Wanda Reisel nog eenmaal op de actualiteit, praat filmjournalist Rick de Gier ons bij op het gebied van films & series en deze maand herhaalt Nooit Meer Slapen elke dag een van de wonderlijke, ware verhalen uit Plots. Vandaag: De agenda van de Heer, een verhaal gemaakt door Stef Visjager. Samen met haar oma bezoekt Esma een bijeenkomst van De Levensstroom, een kerk die genezingsdiensten houdt onder leiding van evangelist Jan Zijlstra. De dienst zal haar leven voorgoed veranderen, maar niet zoals ze dat had gewild.