7-11 juli

In Nooit Meer Slapen ontvangen we deze week tv-presentator Wilfried de Jong, architect Winy Maas, econoom Arjo Klamer, schrijfster Jean Kwok en correspondent, schrijver Ariejan Korteweg. Verder doen we o.a. verslag vanaf het North Sea Jazz Festival.

maandag 7 juli

Vanaf zondag 20 juli presenteert Wilfried de Jong het 27ste seizoen van VPRO's Zomergasten. Het televisieprogramma ontving vorige maand de Ere-Zilveren Nipkowschijf, de oeuvreprijs, omdat het volgens tv-critici 'al 25 jaar elke zomer het gesprek van de dag is'. De Jong maakte aanvankelijk furore in het theater, als duo met Martin van Waardenberg, later als schrijver en programmamaker met een grote liefde voor sport en jazz. Sinds vorig jaar presenteert hij Zomergasten. Pieter van der Wielen ontvangt Wilfried de Jong in de studio.

Rapper Winne staat bekend om zijn maatschappelijke teksten met een boodschap. Sinds vorig jaar maakt hij deel uit van de supergroep Great Minds. De formatie stond afgelopen weekend op hip hopfestival WOO HAH. Nooit meer Slapen spreekt Winne in Rotterdam. Verder bericht correspondent Robert Portier vanuit Melbourne, Australië en singer- songwriter Eva Meijer vertelt wat haar door de nacht helpt. En we vragen deze zomer aan kunstenaars naar het keerpunt in hun leven. Waar komt het besluit of het verlangen vandaan om te gaan schrijven, schilderen of beeldhouwenIs het alleen aanleg of talent? Of is er ook een aanleiding nodig om dat talent tot leven te wekken? We vragen het schrijver van zeer korte verhalen: A.L. Snijders.

dinsdag 8 juli

Winy Maas is één van de bekendste architecten en stedenbouwkundig ontwerpers ter wereld. Hij richtte het tegendraadse architectenbureau MVRDV op (Maas, van Rijs en de Vries) en het gerenommeerde onderzoeksbureau The Why Factory. Beiden zijn het toonaangevende instituten in de wereld van de architectuur. Nieuwe projecten van MVRDV zijn onder meer de Markthal in Rotterdam, een overdekte markt met winkels en woningen onder één dak, en eveneens in Rotterdam, het nieuwe Collectiegebouw van Museum Boijmans van Beuningen: een spiegelend gebouw dat gaat fungeren als open kunstdepot met tentoonstellingsruimtes. Winy Maas is een uur te gast in Nooit Meer Slapen.

In het boek Man haalt rijbewijs vertelt schrijver en journalist Binnert de Beaufort over wonderlijke gebeurtenissen in zijn leven. Daarin spelen auto's een opmerkelijk grote rol. Tegen wil en dank van De Beaufort, want hij heeft zijn rijbewijs nooit gehaald. Tot vorig jaar. We stappen bij hem in de auto, met onverwacht resultaat. Verder becommentarieert schrijver Özcan Akyol het nieuws. En dit jaar is het 20 jaar geleden dat de genocide in Rwanda plaatsvond. Journaliste Eefje Blankevoort en fotografe Anoek Steketee maakten een webdocumentaire over het hedendaagse Rwanda. Vrijdag opent er ook een expositie van hen in FOAM met de titel Love Radio. We spreken Anoek Steketee bij de opbouw ervan.

woensdag 9 juli

Vanwege de verlenging van de voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal is  Nooit Meer Slapen komen te vervallen.

donderdag 10 juli

Jean Kwok werd geboren in Hongkong en groeide op in New York. Als kind moest ze in een kledingfabriek in Chinatown werken om bij te verdienen. Ze bleek echter zeer begaafd, ze ontving een studiebeurs voor Harvard en studeerde cum laude af in de Engelse -en Amerikaanse literatuur. Haar eigen ervaringen schreef ze op in haar eerste boek Bijna Thuis. En ook haar nieuwe roman Dans met mij gaat over iemand die leeft in twee werelden. De dochter van een straatarme noedelmaker kan als receptioniste aan de slag bij een van de beste dansstudio’s in New York. Maar haar traditionele vader wantrouwt alles wat westers is, en zou haar zeker dwingen ontslag te nemen. Schrijfster Jean Kwok is een uur te gast in Nooit Meer Slapen.

Kunstenares Jantine Wijnja zat drie maanden in het kunstenaarsverblijf Het Vijfde Seizoen van de psychiatrische instelling Den Dolder. Ze maakte een multimediaal boek met een portret van de instelling in de woorden van de bewoners. Het boek Reisgids Den Dolder is onlangs verschenen. We gaan met de kunstenares naar de instelling in Den Dolder. Verder reageert schrijver Özcan Akyol op iets wat in het nieuws is geweest en blikken we vooruit naar de tentoonstelling ‘Don’t Stop Now: Fashion Photography Next’ in FOAM. En morgen begint in Rotterdam het North Sea Jazz Festival, het grootste jazzfestival van Europa. Een van de Nederlandse optredende muzikanten is de jonge gitarist Reinier Baas. Hij leverde afgelopen voorjaar een CD af die lovende kritieken kreeg. We spreken Baas tijdens zijn voorbereidingen voor het optreden op het North Sea Jazz Festival.

vrijdag 11 juli

Het Frankrijk van nu is het Frankrijk van dertig jaar geleden. Dezelfde dorpjes, dezelfde postbode, dezelfde arbeidsconflicten, dezelfde streekmarkten met ezelworst en Pineau des Charentes. Dat we zo graag naar Frankrijk gaan, komt mede daardoor. Je vindt er je eigen verleden terug, of dat van een ander. Het ritme is anders, er is nog tijd om ergens bij stil te staan, er is nog aandacht voor details. Fransen kiezen, misschien zonder het zelf te beseffen, voor een betere kwaliteit van leven in ruil voor minder welstand. Kan het land zich deze houding nog wel veroorloven? Karen de Bok praat met Ariejan Korteweg, voormalig correspondent in Parijs, die hierover het boek Surplace schreef. 

De band The National is op tournee en leadzanger Matt Berninger vraagt zijn broer Tom een documentaire te maken over de band. Naast het leven van de band krijgen we ook een inkijkje in de relatie en de verschillen tussen de twee broers. We praten met muziekjournalist Gijsbert Kamer over de documentaire Mistaken for Strangers. Verder in het tweede uur o.a. een bijdrage van schrijver Özcan Akyol, die zich nog eenmaal door het nieuws laat inspireren, verslaggever Botte Jellema bericht vanaf het North Sea Jazz Festival, en naar aanleiding van het Comedytrain International Summer Festival bezoeken we met stand-up comedians Stefan Pop en René van Meurs de thuisbasis Toomler in Amsterdam.