11-15 augustus

Pieter van der Wielen ontvangt deze week: hoogleraar kunstgeschiedenis en directeur van Museum Beelden aan Zee Jan Teeuwisse, violiste Rosanne Philippens, jazzmusicus Benjamin Herman, journalist Lex Runderkamp en beeldend kunstenaar Zoro Feigl.

maandag 11 augustus

In juli 2013 aanvaardde hoogleraar Jan Teeuwisse de bijzondere leerstoel Geschiedenis, theorie en praktijk van de moderne beeldhouwkunst aan de Universiteit Leiden. Zijn oratie Nederlandse beeldhouwkunst. Een apologie is nu in boekvorm verschenen. Dit verweerschrift betoogt dat 'de kunstgeschiedenis' ons heeft aangepraat dat Nederland geen beeldhouwland is. Teeuwisse toont het tegenovergestelde aan: Nederland staat vol met sculptuur, die het waard is om besproken, bekeken en onderzocht te worden. Pieter van der Wielen praat met Jan Teeuwisse, die ook directeur is van het museum Beelden aan Zee en het Sculptuur Instituut in Scheveningen.

Na 704 afleveringen komt aan het eind van het jaar een einde aan de Dode Dichters Almanak, het programma van Hans Keller waarin hij archiefmateriaal laat zien van inmiddels overleden dichters. Een ongewenst einde, want zowel Hans Keller als de VPRO betreuren het besluit van de netmanager van Nederland 2 om het programma weg te bezuinigen. De Dode Dichters Almanak is een uniek en hardnekkig programma dat als enige programma van de publieke omroep helemaal gewijd is aan poëzie.  In een gesprek met Nooit Meer Slapen legt hij uit dat poëzie een heel heilzame werking kan hebben op de lezer en de kijker, alleen al door de ordening die ze aan kan brengen in een leven vol verwarring. En deze maand herhalen we wonderlijke, ware verhalen uit Plots. Vandaag: Menno, een verhaal van Noor Spanjer. Vijf vrienden moeten tot een nieuwe verhouding komen als het leven van één van hen, Menno, plotseling verandert. Dat Menno de verandering zelf grotendeels negeert maakt het er niet eenvoudiger op.

dinsdag 12 augustus

Violiste Rosanne Philippens won afgelopen jaren al meermalen (inter)nationale prijzen. In 2009 slaagde ze cum laude voor haar opleiding aan het Koninklijke Conservatorium. In 2014 was zij soliste bij onder meer de Rotterdam Philharmonic Strings onder leiding van Yannick Nézet-Séguin en het NJO Symfonieorkest onder leiding van Stefan Asbury. En nu is ze genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs 2014. Pieter van der Wielen spreekt met haar.

Het nummer The times they are a-changing betekende de definitieve doorbraak voor Bob Dylan, nu 50 jaar geleden. Daarom brengt Tim Knol met onder anderen Freek de Jonge, Ernst Jansz en Nico Dijkshoorn een hommage aan de Amerikaanse singer-songwriter. Ondanks zijn indrukwekkende oeuvre blijft het fenomeen Dylan ongrijpbaar en raadselachtig. In aanloop naar het eenmalige concert ontmoet Nooit meer Slapen Tim Knol en Nico Dijkshoorn in Hilversum. En in de serie Plots: Nummer 35. Ondergaande Zon-Zee. Een verhaal gemaakt door Prosper de Roos.

woensdag 13 augustus

Jazzmusicus Benjamin Herman gaat deze zomer langs verschillende jazzfestivals met het Benjamin Herman trio. In juli kwam zijn nieuwe solo-album Trouble uit en eind augustus is zijn The New Cool Collective Big Band de opener van De Uitmarkt in Amsterdam. Pieter van der Wielen spreekt met hem.

De Groningse Fieke Gosselaar is rechtbankjuriste in Leeuwarden en schreef eerder een dichtbundel. Deze week verschijnt bij uitgeverij Ambo Anthos haar debuutroman 'Tussen de anderen'. Geïnspireerd door haar werk bij de rechtbank schreef ze verhalen vanuit het perspectief van daders vòòrdat ze een misdaad begingen. Nooit meer slapen zocht haar op in Leeuwarden. En in Plots: Mister Longbody, een verhaal gemaakt door Jennifer Pettersson.
 

donderdag 14 augustus

De 'droom van elke journalist', zo noemde journalist Lex Runderkamp zijn aanstelling destijds. Dit voorjaar zat hij in Noord-Irak, waar Sjiitische milities al maanden strijden tegen de oprukkende soennitische strijders van IS (voorheen ISIS). En hij is net terug uit Gaza-stad, waar het conflict tussen Hamas en Israël al vele levens heeft geëist. Pieter van der Wielen praat met Lex Runderkamp over de situatie in beide landen en over het leven van een correspondent in oorlogsgebied.

 

De 42-jarige Nienke Bakker is verantwoordelijk voor de grootste Vincent van Gogh collectie ter wereld. Ze is onlangs benoemd tot conservator bij het Van Gogh Museum en heeft ruim 200 schilderijen van de grootmeester onder haar hoede. Nooit meer Slapen krijgt een rondleiding en spreekt haar in het Amsterdams museum. En vandaag in de serie Plots: De hopeloze helper, een verhaal gemaakt door Tjitske Mussche en Richtje Reinsma. 

vrijdag 15 augustus

De installaties van beeldend kunstenaar Zoro Feigl suggereren te leven. Zijn materiaal danst en kronkelt. Hij richt zich bij voorkeur op de dunne grens tussen beheersbaarheid en onvoorspelbaarheid van natuurkundige verschijnselen. Als een machinebouwer die speelt met de wetten van de natuur. Pieter van der Wielen praat met Zoro Feigl.

Jonge kunstenaar Koes Staassen maakt zijn schaamte tot inzet van zijn tekeningen; ze hebben iets duisters en homo-erotisch. Maar het is geen exclusieve homokunst. Staassen probeert het werk voor iedereen aantrekkelijk en verleidelijk te maken. Verslaggever Gijsbert van der Wal ging deze week bij Staassen op bezoek.En vandaag in Plots: Halte voor asocialen, een verhaal gemaakt door René van Es. Over hulpverleners uit Haarlem die aan een wel hele bijzonder opdracht beginnen.