4-8 augustus

In Nooit Meer Slapen deze week de volgende gasten: actrice Elsie de Brauw, theatermaker en acteur Bert Hana, hoogleraar wijsgerige en praktijkgerichte ethiek Joep Dohmen, historica Els Koek en vormgeefster Pieke Bergmans.

maandag 4 augustus

Actrice Elsie De Brauw, tweevoudig winnaar van de Theo d’Or voor beste actrice, maakt deel uit van het vaste ensemble van het internationaal producerend stadstheater NT Gent. Maar net zo graag is ze te gast bij andere gezelschappen. Ze speelde ook geregeld in televisieseries en films, waaronder Antonia, Uitgesloten en Tussenstand. Dit jaar werkt De Brauw met choreograaf Alain Platel aan tauberbach, een dansvoorstelling die in heel Europa is te zien en in oktober ook Rotterdam aandoet. Met Platonov, het eerste toneelstuk dat Tsjechov schreef, staat ze dit najaar in Polen en Rusland. Pieter van der Wielen ontvangt Elsie De Brauw in de studio.

In de serie Het keerpunt gaan we op pad met schrijfster en illustratrice Joke van Leeuwen. Terug naar de Brusselse buurt Etterbeek, waar ze in het midden van de jaren '60 terechtkwam. Ze was pas dertien jaar en het was een schok om van een Nederlands drop in de grootstad terecht te komen, waar alles zo anders was. Verder leest filosoof en schrijver Maarten Doorman een verhaal dat door het nieuws is geïnspireerd, bericht schrijfster Marte Kaan vanuit Delhi over de Engelstalige comedy The Scent Of A Man. En deze maand herhalen we wonderlijke, ware verhalen uit Plots. Vandaag: Dagmerrie, een verhaal van Jaïr Stein en Hannes Wallrafen over dromen die beginnen in de nacht, maar doorsijpelen in de dag totdat ze het leven beïnvloeden.

dinsdag 5 augustus

Bert Hana is theatermaker en acteur. De voorstellingen van Hana zijn door het veelvuldig gebruik van projectie erg visueel van aard. Hij maakte afgelopen jaar naam met de voorstelling #Alleman, een hommage aan de iconische film van Bert Haanstra uit 1963. Deze film, mede geschreven door Simon Carmiggelt, laat Nederlanders zien in hun dagelijks bestaan. Hana’s ode aan Alleman was samengesteld met beelden uit Google Streetview. Pieter van der Wielen praat met Bert Hana over de belangrijkste motieven die aan zijn werk ten grondslag liggen.

De afgelopen jaren leek rapper Brainpower van de radar, maar hij focuste zich op zijn muzikale ontwikkeling in het buitenland. Binnenkort slaat hij de handen ineen met cabaretier Jörgen Raymann voor een nationale theatertour. Komend weekend is hij te zien op festival Dutch Valley en dit najaar komt hij met een Engelstalig album. We zochten hem op in Amsterdam. Filosoof en schrijver Maarten Doorman leest een verhaal naar aanleiding van iets dat er in de wereld is gebeurd. En in de reeks wonderlijke, ware verhalen uit Plots: Vera en Annelies, een verhaal gemaakt dor Jennifer Pettersson. Vera en Annelies ontmoeten elkaar in Zuid-Amerika onder ermbarlijke omstandigheden. Ze zijn in bijna alles verschillend, maar ondanks dat ontstaat er toch een hechte vriendschap.

woensdag 6 augustus

Joep Dohmen, hoogleraar wijsgerige en praktijkgerichte ethiek aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht, is vooral bekend vanwege zijn publicaties over levenskunst. Al jarenlang pleit hij voor levenskunst als filosofische discipline. Onze gemiddelde levensverwachting is in de laatste eeuw meer dan verdubbeld. Veel is al gezegd over de economische, biologische en medische gevolgen daarvan. Maar wat betekent ouder worden eigenlijk? Wat is haar kwetsbaarheid? En wat haar kracht of vervulling? En wat is de rol van wijsheid en ervaring? Pieter van der Wielen praat met Joep Dohmen, die op de grens van zijn emeritaat staat.

Er wordt elk jaar een wereld aan urban films uitgebracht, van blockbusters tot independents, van romcoms tot actie. In Nederland zijn deze films echter niet vaak in de bioscoop te zien. Drie dagen lang is het Da Bounce Urban Film Festival het centrum van Urban Film. We spreken met enkele initiatiefnemers. Filosoof en schrijver Maarten Doorman reageert met fictie op de actualiteit. En in de reeks wonderlijke, ware verhalen uit Plots: Posten, een verhaal gemaakt door Malu Peeters en Laura Stek. Over Hans Innemee, een beeldend kunstenaar. En dat is een handig beroep, want zijn gezinssituatie vraagt om een creatieve aanpak.

donderdag 7 augustus

Historica Els Kloek, die verbonden is aan het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, werkt sinds 2003 aan het Digitaal Vrouwenlexicon: een website met korte biografische schetsen van Nederlandse vrouwen door de eeuwen heen. Het resulteerde onder meer in het vuistdikke boek 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis, waarin zij de levensbeschrijvingen van vrouwen heeft verzameld die in de afgelopen eeuwen op een of andere manier naam hebben gemaakt. Met haar nieuwste boek Kenau & Magdalena weet ze opnieuw twee historische vrouwen aan de vergetelheid te ontrukken. Els Kloek is een uur te gast in Nooit Meer Slapen.

De auto als vehikel van kunst, expositieruimte of als inspiratiebron. Dit weekend is het kunst- en techniekevenement Car Art Festival, waar kunstenaars, theatermakers en muzikanten zich laten inspireren door dit motorvoertuig. We gaan naar het festivalterrein in Delft waar verschillende beeldende kunstenaars hun werken aan het opbouwen zijn. Verder belt filosoof en schrijver Maarten Doorman weer een kort verhaal door vanaf zijn vakantieadres. En van Plots laten we vandaag Internetliefde horen, een verhaal gemaakt door Stef Visjager. Een verslag van een virtuele verliefdheid.

vrijdag 8 augustus

‘Laten zien dat alles anders kan.’ Dat is wat Pieke Bergmans nastreeft in haar werk. Met die insteek heeft ze sinds 2006, toen ze doorbrak met haar serie Crystal Virus, bliksemsnel haar naam gevestigd als vormgever. Ook internationaal, zo is ze momenteel Brazil’s Designer of the Year. Vanaf 23 augustus is een selectie uit haar oeuvre te zien in het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch. Lotje IJzermans praat met Pieke Bergmans n.a.v. Freeze, haar eerste museale solotentoonstelling in Nederland.

Annie M.G. Schmidt is vooral bekend van haar kinderboeken en musicals. Maar ze schreef ook columns in het Parool. Die waren in de jaren '50 erg populair en er verschenen ook drie boekjes van met de titel Impressies van een simpele ziel. Schrijver en taalkundige Wim Daniëls stelde een nieuwe bloemlezing samen. We spreken met hem over het werk en leven van Annie M.G. Schmidt. Filosoof en schrijver Maarten Doorman reageert nog eenmaal op het nieuws met een kort verhaal en Katja de Bruin praat ons bij over nieuw vertaalde literatuur. En in de serie Plots: het verhaal Witte Leugens, gemaakt door Laura Stek. Als Karin de Tunesische Yamen ontmoet, krijgt ze te maken met een cultuur waarin anders aangekeken wordt tegen leugens. In veel sociale situaties is de waarheid vertellen taboe en liegen de enige manier om respectvol met elkaar om te gaan.